неделя, 12 декември 2010 г.

РАКИ

Когато се омъжих моята свекърва ми показа тази рецепта. Тя я е научила от своята свекърва. Това е типичният начин на приготвяне на пълнени чушки в капанският край. Тази рецепта се приготвя за Бъдни вечер когато трябва да се приготвят само постни ястия.
Обожавам тази рецепта и понякога когато няма сухи чушки използвам лозови сърми. Надявам се и на вас да ви хареса рецептата.
Продукти: 20 - 30 сухи червени чушки ;2 - 3 стръка праз лук ( само бялата част) ; 1ч.ч. ориз; 1/2 буркан кисело зеле; 1/2 или 1 ч.ч. булгур; зелева чорба, сол, червен пипер, олио и чубрица.

Приготвяне:
Чушките само се намокрят за да омекнат. Булгура се измива и се залива с вода в съотночение 1:2/ булгур:вода, и се оставя на тих огън докато водата се попие от булгура. Нарязва се празът на не много ситно и се запъжва. Прибавя се измитият предварително ориз, овкусява се със сол, червен пипер и чубрица. Ориза се пържи до побеляване и се залива с 2 ч.ч. вода и се поставя на тих огън докато ориза попие водата.
В голяма тава се смесват ориза, булгура и киселото зеле и се разбъркват. На дъното на тенджера покриваме на тънко дъното с приготвената смес. След това започваме да пълним чушките, като накрая ги запечатваме с брашно. В тенджарата чушките се нареждат една срещу друга така,че отворите им да са един срещу друг. Така се редят чушките докато свъши сместа. Заливат се със зелевата чорба ( ако е много солена може да я разредите малко с вода) само да се покрият, и се поставя една чиния за да се натиснат чушките.
Всичко се вари на тих огън до пълно омекване на ориза.
Поднасят се топли, но аз ги предпочитам почти изтинали. Въпрос на вкус.

Надявам се да ви харесат и Бон Апети!

Няма коментари:

Публикуване на коментар