В нашето семейство много обичаме тестени изделия. Поради тази причина днес направих тези кренвиршки, който са много хубава закуска. Детето ми ги обожава и е едно от малките тестени изделия който обича да си хапва. Надявам се и на вас да ви харесат.Продукти:250мл прясно мляко; 250мл леко топла вода; 1/2 кубче жива мая; 1 яйце; 4 - 5 кренвирша;1с.л. захар;1 и 1/2 ч.л. сол; 6 - 7 с.л. олио; брашно колкото поеме.
Приготвяне: Маята се разтваря в прясното мляко със захар за да се активира. След като се надигне се прибавя водата,олиото и белтъка на яйцето (жълтъка е за намазване). Солта се смесва с брашното и се замесва много меко тесто. Оставя се да втаса докато обемът му се увеличи поне три пъти.
През това време кренвиршите се разрязват на половина.
Върху на мазнена повърхност се слага тестото и се разделя на малки топчици. Всяко една от топките се разточва на фитили.Всеки фитил се навива около парчето кренвирш. Поставят се в тава предварително намазана с олио (или покрита с хартия за печене). Намазват се с жълтъка смесен с малко олио и прясно мляко (млякото е съвсем малко).
Слагат се в предварително загряна фурна на 200 С. Пекат се до зачервяване.
Ако желаете може да се намажат с масло, но аз само ги покривам с кърпа и ги оставям да изстинат малко. Препоръчително е да се ядат топлички, а в къщи свършат още преди да съм ги извадила от тавата.
E, бях ги забравила тези закуски, а толкова ги обичах като малка :) Благодаря за рецептата, страхотни са се получили твоите!
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер :)
Днес почти на всяко кулинарно място в нета срещнах тестени изкушения. Личи си, че е неделя и в кухнята кипи трескава работа:)) Много апетитни кренвиршки! Бих ги опитала с удоволствие! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВеси, до сега съм ги правила само с бутер тесто, но определено ще ги опитам и то пози начин :) Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМммм, много апетитно изглеждат. А ми се струват и лесни за направа, задължително ще пробвам :)
ОтговорИзтриванеСрахотни са,Весе,искам да си грабна една,толкова за пухени!Браво!
ОтговорИзтриванеизглеждат адски вкусно,браво
ОтговорИзтриванепоздрави и прегръдки
Мария
Благодаря на всички за хубавите думи. :)
ОтговорИзтриванеЕлексирче, ако някой ден се видим на живо ще ти направя специално за теб.
Габи, аз лично до сега не съм правила с бутер тесто по простата причина,че не съм се сещала. Но ти ми даде идея да пробвам.
Хеиии много обичам кремвиршки - у дома им викаме саламки :) Твоите изглеждат страхотно, а и ми напомни че отдавна не съм похапвалал такива вкусотии.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
П.П.
Прочетох, че родом си от Стражица - моя баща пък е от с.Мирово. Ще излезем землянки :)
Ха ха ха!Деси, светът е малък.На истина ще се окажем и землячки.
ОтговорИзтриванеВ моят град Стражица наистина ги наричат саламки и разликата,че вместо кренвирши слагат салам. И с двата колбаса са много хубави.
Приятна вечер желая на всички.
Estos pancitos lucen realmente apetitosos,ideales para mi desayuno,me encantan,abrazos grandes.
ОтговорИзтриванеТова е страхотна идея, Веси,
ОтговорИзтриванеизглеждат много апетитно и са наистина чудесна закуска.
Благодаря,
поздрави и усмихнат ден, Диана
super beau et bon ils ont l'air délicieux bravo
ОтговорИзтриванеbonne soirée
Пак наминавам да те поканя за една награда при мен :)
ОтговорИзтриванезаповядай при мен http://kitchen-miriams28.blogspot.com/ за една двойна изненада
ОтговорИзтриванежелая ти приятни сънища
Получиха ми се :D станаха страхотни много благодаря за рецептата :D
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че са ви харесали кренвиршките.
ИзтриванеИ аз благодаря,че сте уважили рецептата ми.