понеделник, 16 декември 2013 г.

Фокача с маслини и босилек

    В петък гледах едно кулинарно предаване, и много интересно ми беше начина по който се замеси тестото - смесват се всички съставки с дървена лъжица и после се до омесва тестото. Реших, че ще пробвам този начин и резултата беше много вкусен и бърз хляб за гостите който очаквах.







Продукти за тестото:
1 пакетче суха мая;
150мл кисело мляко;
150мл топла вода;
1 яйце;
1ч.л. захар;
щипка сол ;
1 -2 с.л. олио;
около 500г брашно.

Маслини, босилек и морска сол за поръсване.


Приготвяне: Брашното се пресява в дълбок съд. Прави се кладенче в него и се слага маята, захарта, солта, водата, киселото мляко, олиото, яйцето. Всичко се разбърква с дървена лъжица докато стане на големи трохи.
Набрашнява се работния плот и се изсипват трохите. Омесва се хубаво, меко,еластично тесто.

  




 Тестото се разтяга с ръце, а после се разточва и оформя с точилка. Формата може да е кръгла, може и правоъгълна по избор. Слага се в тава покрита с хартия за печене, намазва се със зехтин и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса на топло докато удвои обема си.








 След като втаса с набрашнен пръст се правят дупки в тестото в който се слагат изчистените от костилки маслини. Отгоре се поръсва с сух или пресен босилек, и накрая с морска сол.
   Фокачата се пече в предварително загряла фурна на 200 градуса до като леко покафенее.  








Добър апетит!

Моите бележки: след изпичането може да залеете готовата фокача със зехтин. Но аз лично предпочитам да пропусна, защото ми идва малко по мазничко.  

2 коментара: