четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Шотландски кюфтета с доматен сок


Продукти за кюфтетата за 6бр.:
6 бр. яйца;
400 гр кайма (смес - телешка и свинска);
1 глава лук; 
2 филийки стар изсъхнал хляб;
прясно мляко;
1 яйце;
краве масло;
черен пипе, червен пипер, чубрица, щипка сушен розмарин всички подправки са на вкус.


Продукти за соса:
300 мл доматен сок;
1ч.л. захар;
малка глава лук;
1ч.л. червен пипер;
сол на вкус.



Приготвяне:
   Лукът се настъргва или нарязва на много ситно. Филийките се натрошават на трохи и се заливат с прясното мляко. Яйцата се сваряват за около 6 минути (трябва жълтъка да е леко рохкав, а белтъка добре сварен). Каймата се смесва с добре отцедените трохи на хляба, едното сурово яйце, подправките и лукът. Омесва се всичко много добре и се слага в хладилника на хладно поне 1 час за да поеме каймата вкуса на подправките.
   Сварените яйца се обелват. 
   Всяко яйце, както е цяло, се  завива цялото с каймата. Нареждат се в тава покрита с хартия за печене.  Върху всяко яйце се слага кубче краве масло и се слагат да се пекат за около 20мин на 180 градуса.

   За соса: в дълбок съд се запържва лукът който е нарязан на ситно. След като омекне се слага червения пипер, разбърква се и веднага се прибавя цялото количество доматен сок. Подправя се със сол на вкус и захарта. Оставя се да заври и после се намаля огънят, така че сосът да къкри много бавно до желаната гъстота.

   Всяко кюфте се сервира като се поставя в чиния, залива се със оса и се поръсва с нарязан на ситно магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар