вторник, 2 август 2016 г.

Питка в йенска тава



Нали все ми казват да пробвам да опека нещо тестено в йенската тава, та този път се престраших.
Замесих си тестото, втаса си и ми се стори малко, та затова и взех тази тава.
Оформих си топчета, наредих ги послушно да си стоят в тавата и сложих да втаса питката още един път за около 20мин, докато загрее фурната. Пак си беше всичко наред.
Сложих тавата да се пече питката, и като погледнах след няколко минути, леко се притесних. След още няколко минути вече си бях доста притеснена, че ще излезе да ме търси питката и така си останах до като се изпече.
Питката ми цъфна като майска роза, но важното е че не се налагаше да стържа остатъци от нея по фурната.





Продукти:
* 400мл леко топло прясно мляко;
* 1/2 кубче жива мая;
*  1бр яйце;
* 2суп.лъж. захар;
* 10г сол;
* олио;
* брашно колкото поеме (около 600г) ;
* чороту (или черен сусам му е другото име) за поръсване.



Приготвяне:

Млякото трябва да е леко топло. В него се слага захарта и маята за да се разтворят.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче в което се слагат солта, 2 - 3суп.лъж. олио белтъка на яйцето.
Вече готовата шупнала мая се прибавя на порции към останалите съставки като по малко се меси. 
(Тестото трябва да стане меко, затова и по малко прибавят от маята с млякото, за да ми се увеличи времето за месене.)
Готовото тесто се слага в подходящ съд, намазва се с олио и се оставя да втаса, покрито с найлон и кърпа.
Трябва да удвой обема си.

От вече втасалото тесто се правят топчета колкото орех.
Нареждат се в тава покрита с хартия за печене, или намазана с олио.
Нарежда се един ред, като между топките се оставя малко място.
На горния ред се слагат топките по между вече наредените топки от долния ред.
Така се редят докато свърши тестото.
Оформената питка се оставя да почине 20мин.
Намазва се с разбит жълтък с малко олио и прясно мляко и се поръсва с подправката.

Фурната трябва да е загряла на 170 градуса и се слага тавата.
Пече се до златист цвят.
След изпичането може да се намаже с чисто краве масло.






Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар