сряда, 26 октомври 2016 г.

КРУФИНИ

   Круфините са нещо средно между мъфини и кроасани, или както аз обичам да казвам американски кроасани. До колкото ми е известно рецептата идва от Америка, и е една от любимите закуски на американците (сега вече и наша). За пръв път видях тези мъфинки преди около месец и не ми излизаха от главата, докато най-накрая не запретнах ръкави и се захванах да ги направя. Тестото малко ми наподобява на това на козуначеното - толкова меко и приятно за месене. И не ми отне много време за направата им.
    Оригиналната рецепта взех от тук като аз лично промених само количеството на продуктите, и пълнежа вътре. Но круфините си останаха меки, нежни, с отделящи се соеве.





Продукти за тестото:

* 300г брашно;
* 160 мл леко, топло, прясно мляко;
* 10г мед;
* 1 пакетче суха мая:
* 45г захар;
* 50г разтопено, чисто, краве масло;
* 2 пакетчета ванилия;
* 1ч.л. равна сол;

* около 160г краве масло за намазване

* и нещо сладко за пълнеж, каквото имате под ръка - домашно сладко, шоколад или крем.



Приготвяне:

   Медът се разтваря в прясното мляко заедно с маята, и се оставя да шупне.
   Брашното се пресява и по средата му се прави кладенче, в което се слагат всички останали съставки за тестото. Маслото трябва да е разтопено, но не и горещо.
   Готовата мая с млякото се прибавя по малко на порций, като постепенно се меси. 
   Тестото става меко и леко гладко,( та с кеф да си го въртиш в ръцете). Ако е нужно се прибавя съвсем малко брашно, колкото да не лепне.
   Оставя се да втаса в подходящ съд, покрито с найлон и кърпа. Трябва да удвой обема си.
   Готовото тесто е като топка, която се разделя на 6 равни части.
   Всяка част се разточва на дълго, целта е да стане дълъг правоъгълник, но тесен. 
   Намазва се с масло, което не трябва да е течно, а със стайна температура, и започва навиването. Започва се от долния край, навива се плътно на руло.
   Така се процедира с всяка част от тестото. 
    Готовото оформено руло се разделя на две части по дължина.
   Всяка част се навива на охлюв и се слага в тава с форма на мъфини, която предварително е намазана с масло.
   Покрива се с найлон и се оставя да си починат круфините около 15мин.
   Пекат се в предварително загряла фурна на 180градуса за около 25мин.
   След като се изпекат, се оставят да изстинат и се пълнят с каквото ви хареса.






Да ви е сладко!
 

2 коментара: