сряда, 11 януари 2017 г.

Питка-охлювчета с кашкавал




Продукти:

* 1/2 кубче жива мая;
* 300мл леко топло мляко;
* 2бр яйца;
* 20г захар;
* 15г сол;
* олио;
* 500 - 600г брашно (колкото поеме)
* кашкавал.



Приготвяне:

Млякото трябва да е леко топло (да не пари на пръста като го пипнете).
В млякото се слага захарта и маята и се разбъркват. Оставят се да шупне маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче в средата и в него се слагат 1 цяло яйце+ 1 белтък, сол и 2-3с.л. олио.
Готовата вече мая се прибавя по малко към брашното и останалите продукти, като постепенно се замесва тестото.  Трябва да стане средно твърдо тесто.
Намазва се с олио, и се оставя да втаса докато удвои обема си.
След като втаса, тестото се разделя на 12 парчета.
Всяко парче се разточва на фитил, който се навива на охлюв.
Нареждат се в правоъгълна тава, покрива се с кърпа и се оставя да си почине питката 20 - 30мин.
Питката се намазва с разбит жълтък с 1ч.л. вода и 1ч.л. олио.
Слага се в студена фурна, която се загрява до 150 градуса. След 10мин може да се  увеличат градусите на 180.
Пече се до кафява коричка на питката.
Фурната се изключва, тавата се изважда и се поръсва с настърган  кашкавал (по желание). Тавата може да се върне във фурната за да се запече кашкавала.



  
Приятен апетит!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар