вторник, 25 април 2017 г.

ПЪРЛЕНКИ







За тестото:
* 1/2 кубче жива мая;
* 300мл леко топло прясно мляко;
* 1с.л. захар;
* 10г сол;
* 500 - 600г брашно (колкото поеме)
* 2 - 3с.л. олио.

За намазване:
* 1 малка глава чесън;
* 1 връзка магданоз;
* 30г меко краве масло.



Приготвяне:

В топлото мляко се разварят маята и захарта.
Оставят се да шупне маята.
Брашното се пресява заедно със солта, и в него се прави кладенче, в което се слагат 2с.л. олио, и по малко се прибавя от готовата мая с млякото.
Замесва се меко тесто, което се намазва с олио, покрива се с найлон и кърпа, и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
След втасването, тестото се разделя на топки  големи колкото голямо яйце.
Всяка топка се разточва на тънко, и тук аз разделям пърлянките на две групи - едните ги пека на тефлонов тиган, другите на скарата.
Тези който ще пека на скарата ги намазвам с олио и ги оставям да си починат.
Тези който ще пека на сух тефлонов тиган не ги мажа с нищо.
Оставям всички пърлянки да си починат 20-30мин.
През това време изчиствам една глава чесън, и го стривам.
Нарязвам магданоза на ситно.
Смесвам магданоза с маслото и чесъна. (Маслото трябва да бъде меко,но не и разтопено).
Пърлянките се пекат от двете страни, на гореща скара или сух, горещ, тефлонов тиган.
След като се изпекат се намазват с маслото и се покриват с кърпа.





Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар