неделя, 11 февруари 2018 г.

Козунак - друг вид

    След има няма два месеца отново ще бъде Великден, и отново ще трябва да се приготвят козунаци и яйца. За мен Козунакът е толкова специален, че не си позволявам да го ям на друг празник. Винаги съм го свързвала с Великден, и тогава ми е най-вкусен. Обичам сладкия вкус на козунака, заедно с леко киселия на киселото мляко, с което обичам да го съчетава. За моя радост нищо не остава от този сладък, празничен хляб у нас.

 


 

 


Продукти: 
                   * около 500г бяло, пшеничено брашно;
                   * 3 яйца (+ 1 жълтък за намазване)
                   * 170мл прясно мляко;
                   * 1/2 жива мая;
                   * 100г захар (+захар за поръсване);
                   * щипка сол;
                   * 100г чисто краве масло;
                   * 50г стафиди накиснати от предната вече в ром,коняк или ракия;
                   * кората на един лимон;
                   * филирани бадеми.

Приготвяне:

 От предната вечер стафидите се накисват в алкохола.

Яйцата и маслото се оставят няколко часа извън хладилника за да се темперират на стайна температура.

Прясното млякото трябва да е толкова топло, че да може спокойно да си държите пръста в него.  В млякото се разтваря 1с.л. от захарта, маята и малко брашно докато стане на рядка каша.

Оставя се да се активира маята.

Яйцата се разбиват добре заедно със захарта.

Маслото се разтопява.

Стафидите се отцеждат от алкохола и се овалват в брашно.

Брашното се пресява и по средата се прави кладенче, прибавя се  щипка сол, 1-2 с.л. от маслото, разбитите яйца и готовата мая. Замесва се меко тесто, като ако е нужно се прибавя брашно по малко.

Сега идва голямото месене. Запрятате ръкави и се захващате.

Тестото се разстила с ръце, намазва се с масло, загъва се на две и се меси.

Отново се повтаря тази процедура докато маслото свърши. Това се прави с цел да се получат пластове в тесто и така да стане на конци.

Готовото тесто се слага да втаса на топло. Аз обичам да го слагам на прозореца, така, че да го топлят лъчите на слънцето, и винаги се получава.

След втасването, тестото си става на конци и като разтопен локум се точи.

Премесва се отново само за малко на набрашнена повърхност.

Оформянето е по желани и предпочитания на този който прави козунаците. Аз предпочитам стандартните плитки.

Оформям фитилите, който разточвам грубо с ръце.

Поръсвам ги със стафидите и настърганата кора на лимона. Отново оформям на фитил, а после трите фитила оплитам на плитка.

Оформения козунак се слага в подходяща тавичка и се покрива с найлон, а отгоре се покрива с кърпа и се оставя да втаса за около половин час, или докато напълни формата.

Жълтъка се разбива с 1с.л. олио и съвсем малко вода.

Намазват се готовите козунаци с жълтъка, а отгоре се поръсва със стафиди, бадеми и кристална захар.

Втасалите козунаци се слагат в леко загряла фурна, но не гореща.

Пекат се на 150 градуса за около 30мин, а после се увеличава фурната до 200 градуса, докато придобият златист загар.






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар