понеделник, 23 април 2018 г.

ДОМАШНА ПЪРЛЯНКА СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ





Продукти:
* 1/2 кубче жива мая;
* 300мл прясно мляко;
* 10г сол;
* 20г захар;
* олио;
* сирене;


* кашкавал;
* брашно.


Приготвяне:
   Млякото се затопля малко, колкото да не пари на кутрето.
В него се слага захарта и натрошената мая. Оставя се да се активира маята.
Около 500 брашно се пресява заедно със солта и по средата се прави кладенче в което се слага 3с.л. олио и готовата мая с прясното мляко.
Млякото и маята се прибавят по малко, като постоянно се бърка. Замесва се меко тесто, като ако е нужно се прибавя и още брашно, не трябва да лепне тестото.
Готовото тесто се намазва с олио, покрива се с найлон и кърпа и се оставя да си почине за 30 - 40 мин.
Първото втасване не толкова важно, просто тестото трябва да си почине.
В тава покрита с хартия за печене или намазана с олио се изсипва отпочиналото тесто. Леко се разстила с ръце.
Отгоре се поръсва със сирене, което се притиска към тестото.
Покрива се отново с найлон и кърпа и сега вече се оставя да втаса докато удвои обема си.
Втасалата вече Пърлянка се полива леко с олио (или зехтин по желание) и се слага в леко загряла фурна (аз лично я включвам 1 - 2 мин преди да сложа тавата) на 150 градуса. След 10 мин градусите се увеличават на 200.
Пече се докато придобие златист загар.
Изважда се от фурната и отгоре се настъргва кашкавал. Не се връща отново, кашкавала се разтапя докато е гореща Пърлянката.






Моите бележки: Количеството на сиренето и кашкавала са на вкус. А ако някой харесва по препечен кашкавал може да върне Пърлянката във фурната.

1 коментар: