събота, 12 ноември 2016 г.

Плетена питка




Продукти:

* 200 г жива мая;
* 200 мл леко топла вода;
* 1с.л. захар;
* 3 яйца;
* 200 мл кисело мляко;
* 1ч.л. сол;
* олио;
* брашно колкото поеме (около 600 г).



Приготвяне:


  Маята се размива в топлата вода, заедно със захарта. Прибавя се по малко пресято брашно и се забърква гъста каша. поръсва се с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втасва.










   Сместа е готова, когато удвои обема си и става на шупли.
    Към готовата смес се прибавят 2 яйца+1 белтък, киселото мляко и по малко брашно (което предварително е пресято с 1 ч.л. сол), и се замесва меко тесто.









   Готовото тесто се покрива с найлон и кърпа, и се оставя да си почине 20 - 30 мин.
   След като почине, тестото се разделя на три топки .










   Всяка топка се разточва на кора.
   Намазва се с олио и се слагат една върху друга..
   Двата края на корите се нарязват на ленти. 
   По средата се слага натрошено сирене. 









    Горният край се затваря.
Страничните ленти се преплитат като за плитка.
   Долният край се завива както горния, и така се затваря плитката.










    Готовата оформена плитка се слага в тава покрита с хартия за печена или намазана с олио.
   Питката се оформя,  като се навива в кръг, така че разрезите да са от външната страна, а двата края се доближават.
   Намазва се с разбит жълтък с олио и се оставя да си почине 15мин, докато загрее фурната на 180 градуса.
   Пече се до златист цвят.
   След изпичането питката се намазва с чисто масло, напръсква се вода,и се покрива с кърпа. 
    Оставя се да си почине. 




Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар