понеделник, 28 март 2011 г.

Постно кисело зеле с булгур, праз и ориз

Тази рецептичка много ми допадна когато я опитах за пръв път. Това е като пълежа за раки, но този път липсват сухите чушки който се пълнят. Това е подходящо не само за основно ястие, но и като гаритура към друго основно ястие. Надявам се и на някой друг да му хареса тази рецептичка.


Продукти:1 буркан кисело зеле; 2 - 3 стръка праз лук ( само бялата част); 1ч.ч. булгур; 1ч.ч. ориз; олио, сол и червен пипер на вкус; вода.

Приготвяне:
Задушавам зелето в малко олио и вода, до омекване на зелето. Нарязвам праз лука на ситно и го запържвам. Прибавям предварително изчистеният и измит ориз. Запържвам докато ориза стане прозрачен. Прибавям 3 ч.ч. вода и държа докато оризът попие водата.
Отделно измивам булгура и го сварявам в съотношение 3:1 /вода:булгур .
В голяма тава смесвам зелето, ориза с праз лука, булгура. Ако е нужно посолявам допълнително и поръсвам с червен пипер. Заливам с 1 и 1/2 ч.ч. вода и пъхам в предварително нагорещена фурна докато се запече всичко.

Приятен апетит на всички!

Няма коментари:

Публикуване на коментар