вторник, 17 декември 2013 г.

Постни палачинки

   В нашият дом палачинките са една от любимите ни закуски. Проблемът е само,че стават много бавно, но свършват много бързо, затова ставам рано сутрин и се захващам за работа, за да може когато моите хора се събудят вече да са готови.
   Оригиналната рецепта включва яйца, прясно мляко, сол и брашно, но тъй като сега са пости аз реших да представя рецепта за постни палачинки. Рецептата я знам от години, и попаднах случайно на нея в един готварски блог, но за съжаление не съм си записала адресът. 
   Палачинките са ни предпочитана неделна закуска, когато цялото семейство сме заедно. Предпочитаме ги полети обилно с мед, направен от нашите пчели, и един успокояващ липов чай - идеално начало за почивният ден.






Продукти:
400мл топла вода;
10г жива мая;
щипка сол;
щипка захар
1 прахче ванилия;
брашно колкото поеме (около 300г);
олио за пържене.

Приготвяне:
Маята се разтваря във водата със щипка захар. Прибавя се солата, ванилията и брашното (но по малко а порции). Сместа трябва да има консистенция, малко по-течна от на боза.
В нагорещен тиган с не залепващо покритие се слага съвсем малко олио само да на мазни малко дъното. Отгоре се залива от сместа и се оформя палачинката. Пекат се и от двете страни до златист цвят. Така се процедира и с всяка следваща палачинка - капва се малко олио, отгоре се слага от сместа и се пече.



              Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар