Не съм любител особено на кренвиршите, като продукт,но децата в къщи го обожават и най-накрая, след толкова много молби се навих да им направя нещо с кренвирш за закуска. И преди съм представяла рецепта за кренвиршки,( ето тук,) и технологията не е нищо по различна, само малко промени има в тестото, което става много меко и пухкаво, като памук.
Продукти за 12бр :
* 6 кренвирша (аз лично предпочитам свински);
* 100 мл леко топла вода;
* 1 пакетче суха мая за хляб ( или 1/2 кубче жива мая);
* 20мл кисело мляко;
* 2 бр яйца;
* 20г меко краве масло;
* 15г сол;
* 15г захар;
* брашно около 500 - 600г (или колкото поеме);
* олио.
Приготвяне:
Всички продукти, трябва да са със стайна температура. Маслото трябва да е меко, но не и напълно разтопено. Водата да е леко топла, колкото да не пари на кутрето, като я пробвате.
Маята заедно със захарта се смесват с водата, разбъркват се и се оставя да шупне.
Брашното се пресява и по средата се прави кладенче в което се слагат солта, 1 цяло яйце+1 белтък, маслото, киселото мляко.
Готовата вече мая се прибавя на порции и се бърка по малко.
Замесва се меко тесто, намазва се с олио, покрива се с найлон и кърпа, и се оставя да втаса докато удвои обема си.
Кренвиршите се обелват, и нарязват на две.
Готовото тесто се разделя на 12 парчета.
Всяко парче се разтяга на фитил, който се навива около кренвирша, както се навиват фунийките.
Нареждат се в тава покрита с хартия за печене, или намазана с мазнина. Покриват се с найлон и кърпа, и се оставят да починат за около 20 мин.
Намазват се с разбития жълтък в 1ч.л. олио и 1ч.л. вода, и пожелание се поръсва със сусамови семки.
Тавата с готовите кренвиршки се слага в студена фурна, която се загрява на 180 градуса и се пекат до златисто.
Добър апетит!
Аз лично използвам БИО изворна вода Rose Drops за готвене (освен за пиене)
ОтговорИзтриване