неделя, 26 февруари 2017 г.

Кренвирши - втори вид


  
Не съм любител особено на кренвиршите, като продукт,но децата в къщи го обожават и най-накрая, след толкова много молби се навих да им направя нещо с кренвирш за закуска. И преди съм представяла рецепта за кренвиршки,( ето тук,) и технологията не е нищо по различна, само малко промени има в тестото, което става много меко и пухкаво, като памук.

   Продукти за 12бр :
   * 6 кренвирша (аз лично предпочитам свински);
   * 100 мл леко топла вода;
   * 1 пакетче суха мая за хляб ( или 1/2 кубче жива мая);
   * 20мл кисело мляко;
   * 2 бр яйца;
   * 20г меко краве масло;
   * 15г сол;
   * 15г захар;
   * брашно около 500 - 600г (или колкото поеме);
   * олио.


   Приготвяне:

   Всички продукти, трябва да са със стайна температура. Маслото трябва да е меко, но не и напълно разтопено. Водата да е леко топла, колкото да не пари на кутрето, като я пробвате.
   Маята заедно със захарта се смесват с водата, разбъркват се и се оставя да шупне.
   Брашното се пресява и по средата се прави кладенче в което се слагат солта, 1 цяло яйце+1 белтък, маслото, киселото мляко.
   Готовата вече мая се прибавя на порции и се бърка по малко.
   Замесва се меко тесто, намазва се с олио, покрива се с найлон и кърпа, и се оставя да втаса докато удвои обема си.
   Кренвиршите се обелват, и нарязват на две.
   Готовото тесто се разделя на 12 парчета.
   Всяко парче се разтяга на фитил, който се навива около кренвирша, както се навиват фунийките.
   Нареждат се в тава покрита с хартия за печене, или намазана с мазнина. Покриват се с найлон и кърпа, и се оставят да починат за около 20 мин.
   Намазват се с разбития жълтък в 1ч.л. олио и 1ч.л. вода, и пожелание се поръсва със сусамови семки.
   Тавата с готовите кренвиршки се слага в студена фурна, която се загрява на 180 градуса и се пекат до златисто.



    Добър апетит!
 

1 коментар: