Даровете на пчелите   Преди 5 години се омъжих за пчелар. До тогава абсолютно нищо не знаех за меда и дори не се и интересувах. Не знаех какво е пчелен прашец, пчелно мляко, а за пчелната отрова знаех само че се подувам от нея когато ме ужили пчела. Мислех си това да отглеждаш пчели си е чиста печалбасамо  събираш меда  и го продаваш и това е. Но сега вече е съвсем различно. Знам колко труд и време отнема отглеждането на пчелите, и как лятото нямаш време дори да погледнеш семейството си. Работата по пчелите започва още февруари месец като се подхранват  и завършва септември, дори понякога октомври след като се зазимят пчелите.
 
  От както се занимавам с пчели разбрах,че ние българите нямаме навика да консумираме мед. Сещаме се за него само когато се разболеем или искаме да се сгреем в студените зимни дни и нощи, когато премръзнали от  студ се приберем в къщи и ни се прииска да се сгреем с нещо. Най често това по стара българска традиция сгряването става с греена ракийка  с мед или захар. В това няма нищо лошо, но все пак да не се отплесвам от това което започнах да пиша. Според моите наблюдения чужденците консумират повече мед отколкото българите. Не знам на какво се дължи това, но е факт който се надявам да се промени. С тази цел ми се искаше да направя и този блогза да покажа или по-точно да разясня значението на пчелните продукти колко голямо значение имат те за нашето здраве, а това респективно влияе и на нашият живот.

   За съжаление българският пазар е залят с мед от различни други държави (напр. Китай, Испания и др.), но има и български мед който на пазара се предлагат като чист натурален мед, който е в течно състояние и си остава такъв. Нормалното състояние на меда е след време след събирането му да кристализира ( изключение прави акациевият мед който си остава течен) поради тази причина за чист мед може да се смята кристализиралият мед. Но най-добре може да се установи дали един мед е без примеси е когато се направи химичен анализ. Според изискванията за продажба на мед, той трябва да се загрее до 90 градуса, о такава топлина обработка на меда поврежда неговите хранителни и лечебни свойства. Затова не може да се говори за чист натурален мед.А друг е въпроса какво допълнително се слага в меда за да се запази течен.

  Скоро прочетох 10 правила при закупуването на пчелен мед на Д.Атанасов, с който съм напълно съгласна и искам да споделя с вас:
   1. Купувайте само от познат пчелар.
   2. Бурканът да е задължително с етикет на който е указано теглото.
   3. Течният мед в магазините в повечето случай е менте или най-малкото е топлинно обработван
   4. Кристализиралият мед донякъде е гаранция за качество.
   5. Не купувайте вносен (китайски или друг) мед .
   6. Ако се съмнявате купете от друго място за сравнение
   7. Купувайте мед от едно и също място.
   8. Не купувайте мед с недоказан произход.
   9. Преди да купите мед разпитайте вашите познати откъде купуват.
  10. Кажете на вашите близки и приятели за научените "10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД"

   Надявам се да помогна на някого със своите скромни съвети и възбудя апетита на хората към тозиеликсир на божестватакакто смятат индусите. Пчелните продукти са полезни, но само когато се консумират правилно и с мярка. Не смята че са панацея за всички болести, но могат да помогнат в определени състояния, както и да предотвратят някой заболявания. Особено сега в зимният сезон, всеки може да сгрее душата и тялото си с едно топло липово чайче с една-две лъжици пчелен мед.
   Пожелавам ви на всички да ви е сладък и вкусен живота както е пчелният мед

Свети Свети Харалампий - празник на пчеларите

10.02 е празника на Свети Харалампи покровител на пчеларите. На този ден жените на пчеларите месят питки или обредна пита украсена с просурник, мажат се с мед и се раздават за здраве и берекет на семейството. В някои села вечерта срещу празника жените ходят да се черкуват в чест на св. Харалампи. Там носят паничка мед, която оставят да пренощува под иконата на светеца. На другия ден си я вземат и с този мед намазват обредния хляб. Пазят меда през цялата година, като лек срещу болестиобриви, рани, шарка. В други райони на Чуминден булките се събират на обяд на кръстопът и нареждат обща трапеза. Всяка от тях носи приготвената за празника медена питка и варено жито. Храните раздават помежду си. Част от погачите, заедно с китка здравец, жените оставят на кръстопътя, за да прогонят всички болести.
Свети Харалампи е живял през втори век в град Магнезия (Тесалия) и е заемал епископска катедра. Бил е над сто години когато Септимий Север е започнал гоненията и унищожението на християните. Свети Харалампи без да се страхува за живота си проповядвал християнството. Така той бил заловен и изправен на съд. Малко преди да бъде наказан той предал своят дух на Бога и така загинал като мъченик на вярата през 198г.
В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Свети Харалампи се смята за покровител на болестите и най вече на чумата. В някои предания е представен катогоргорбашия или заптие на болестите, които държи заключени, оковани във вериги”.
Денят на Свети Харалампий трябва да се почита, особено от жените. Не се върши домакинска работапредене, плетене, шиене, тъкане, не се пере. Никой не трябва да работи - в противен случай Св. Харалампий ще се разсърди, ще пусне чумата, заедно с другите страшни болести и ще ги изпрати при хората. На този ден се говорят благи приказки, „сладки и меденизадобрата леля”, „послушната леля”, за да не разсърдят чумата, а да я подлъжат да си отиде.
Свети Харалампи се смята за покровител на пчеларите тъй като той е открил чудодейната сила на меда да лекува. На този ден всеки който има пчели и вади мед, носи мед в църквата и раздава за здраве и берекет на пчелите.
Тъй като моето семейство се занимава с пчели аз всяка година правя пита, намазвам я с мед и после я раздавам на близки, колеги. Носим всяка година мед който ни освещават в църквата и си го консумираме когато някой се разболее. Тази година няма да е изключени и в момента питата вече втасва.
Желая на всички Свети Харалампи да ви закриля, както и вашите семейства и близки. И дано болестите да ви заобикалят и не навестяват домовете ви.

3 коментара:

 1. За първи път попадам тук, беше ми приятно да прочета това, което си споделила!
  Аз обожавам мед, и се радвам, че и децата ми също.Въпреки, че съм алергична към пчелната отрова, още от дете...след всяко ужилване ми трябва урбазон и престой в болница... винаги съм помагала на баба ми, която беше пчелар, обичам миризмата на пресния мед, цвета му, вкуса, восъка...Голям маниак съм...А правилата ги спазвам, без точно да съм подозирала, че ги има формулирани някъде, единствено като пътувам си купувам лавандулов мед- френски беше... просто съм луда и по лавандулата!

  Желая ти успехи в пчеларството и със здраве и удоволствие да се заниваш с това, което обичаш.

  ОтговорИзтриване
 2. Страхотно е това, че разполагате с хубав мед, като решите да продавате ще си поръчам. Аз купувам предимно от познати, но не винаги имат за продаване. Опитвам всякакви видове, когато има изложение на медарите в Пловдив и се чудя, кой най- много ми харесва, но не мога да реша и купувам два три наведнъж.
  Приятен ден!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте! Извинявам се за закъснелият си отговор, но сега е сезона на работа по пчелите и нямам особено време за отговор.
   Да, продаваме мед както и пчелен прополис (клей), пчелен прашец (полен) и пчелно мляко). Ако решите да си купите само ми пишете на адрес: zhabche@abv.bg

   Хубав ден!

   Изтриване