История на пчелните продуктиПчелните продукти в миналото
   Медоносните пчели са едни от най-старите форми на живот на Земята.Те са населявали Земята още по времето на Неолита. Предполага се, че медоносната пчела произлиза от Южна Азия, най-вероятно в района на Афганистан.
    Пчеларството е най-древният занаят. Още преди 7 000г.пр.Хр. е имало опити за събиране на мед и пити с мед от дивите пчели. Доказателство затова са намерените скални рисунки в пещери в Испания. Те изобразявали жени който събират пити с мед от диви пчели.
    През Бронзовата епоха е разпространена консумацията на медовина, която е била първото опияняващо питие, получено чрез ферментация на мед.
   Маите в Централна Америка са смятали пчелите за свещени. Отглеждали са ги с цел добиване на мед, който са използвали за приготвянето на различни ястия.
   В Древен Египет медът е използван за подсладител на различни ястия, също така за балсамиране на мъртви, мумификация, и запечатване на ковчези.
   В годините преди Христа, восъкът е използван като дар към боговете. Използвали са го в ритуалите при раждане, обрязване, женитба, пречистване и смърт. Още тогава са били известни антибактериалните свойства на меда, восъка и прополиса и са ги използвали за лечение на различни рани.
   В древна Елада, елините са наричали меда „Елексир на младостта” или „Храна на боговете” и са вярвали,че дарява вечна младост и безсмъртие. Тялото на Алксандър Македонски е пренесено от Азия в Македония в саркофаг, пълен с мед.
   2 000г.пр.Хр. в Древен Китай се смята,че се e появило пчеларството. Те са препоръчвали медът като универсално средство за лечение.
   В раните години на Християнството восъкът е заемал много важна част. Използвали са го за приготвяне на восъчни свещи който са неразделна част от Християнската религия. Поради тази причина и за да си набавят нужното количество восък много от духовниците и монасите в манастирите са започнали да отглеждат пчели. В миналото е можело да се купуват или заменят восък за други нужни продукти. Можело е да се плащат и данък наречен „Данък на покорените народи” по времето на Османската империя.  По-късно восъкът е влязъл в употреба в писането, рисуването и скулптурата.
    В Индия меда се използва като противоотрова при растителни, животински и минерални отравяния.
  
Пчелните продукти в религията
   В Библията се споменава няколко пъти значението на медът. В Новият Завет (Матей 3:04) се казва, че Йоан Кръстител е живял дълго в пустинята и се е хранил само със скакалци и див мед.
   В Корана има цяла сура, наречена al-Nahl(медоносна пчела), което насърчава употребата на меда като здравословна храна. А Мохамед препоръчва меда като лечебно средство.
   В Еврейските традиции резенче ябълка се потапя в мед и се яде, за да е сладка новата година Реш Хашана.
   В Индуизма медът е един от петте елексира на безсмъртието. В ритуала Мадху в храмовете се изсипва мед върху главите на божествата.   Според Питагор доживяването му до дълбока старост е благодарение на редовната консумация на пчелен мед. Демокрит и Аристотел отделят особено внимание на вълшебните свойства на пчелните продукти. Хипократ споменава за очистващото и удължаващото живота действие на меда. Той първи започва да използва пчелната отрова като лекарство.Апитерапия
В днешни времена медът не се използва само като подсладител на чаят когато сме болни или в студените зимни дни и нощи. Лечението чрез пчелни продукти се нарича Апитерапия ( думата произлиза от „апис” – пчела и „ терапия” – лечение). При този вид лечение се използват всички пчелни продукти и дори и пчели. Тя се дели на няколко подтрапии според вида на използваният пчелен продукти:
-         Медолечение
-         Желе-роял-терапия (лечение с пчелно млечице)
-         Поленотерапия (лечение с пчелен прашец)
-         Антитоксинотерапия ( лечение с пчелна отрова)
-         Прополисотерапия (лечение с пчелен клей)
-         Лечение с пчелен восък

Пчелните продукти (мед, прополис, прашец, отрова, млечице) имат ефективно лечебно действие благодарение на това че се добиват директно от растенията и са носители на техните полезни вещества. Това се допълва и от възможността на пчелните продукти да се консумират сурови без термична обработка и не съдържат консерванти.


От древността до наши дни пчелните продукти са доказали своите лечебни свойства. В наши дни пчелни продукти се използват не само за лечение, а и в други сфери на икономиката, козметиката, различните изкуства и т.н. Благодарение на пчелите и техните усилия да опрашват растенията, да произвеждат пчелни продукти съществува и този свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар