неделя, 30 август 2009 г.

Пита "Слънце"


Продукти: 50г мая, 2ч.ч. прясно мляко, 6с.л. олио, 1 равна ч.л. сол, 1 равна с.л. захар, 2 яйца, 30 гр. краве масло, брашно - колкото поеме, и 80 гр. масло или маргарин за намазване.
Приготвяне:Маята се разбърква с щипка сол докато се втечни.Прибавя се половината мляко леко затоплено до 35 градуса .Добавя се малко брашно да се получи гъста каша. Поръсва се с брашно и се оставя да втаса (увеличава обема си 5 - 6 пъти). След това се прибавя останалото мляко, захарта, солта, олиото, едно яйце и 30гр. масло.Замесва се меко тесто и се удря 100 пъти в масата, и накрая се оставя да втаса.
Разделя се на две топки, кото се разделят на още по две и се разточва всяка топка в кръг с диаметър около 4 - 5 см. Намазва се с разтопеното масло или маргарин и се поръсва със сирене (пожелание, и количеството е пожелание)Поставя се отгоре другото разточено топче и се намазва пак с масло или маргарин, и се поръсва със сирене. Нарязва се тестото радиално на 16 еднакви триъгълника, който се навиват на кифлички. По същият начин се процедира и с другите две тестени топчета.
Когато са оформени всичките кифлички се нареждат две в средата на тавата намазана с масло, а около тях се подреждат останалите на еднакво разтояние една от друга. Оставя се да втаса, намазва се с разбито яйце с малко олио и се пече на 200 - 230 градуса.
Изпечената питка я намазвам с масло и покривам с влажна кърпа, за да се задуши и омекне.
Бон Апети

Няма коментари:

Публикуване на коментар