сряда, 16 март 2011 г.

Варени гевреци

ТОПЛИ ГЕВРЕЦИ,МОЛЯ... ВАРЕНИ ТОПЛИ ГЕВРЕЦИ!


Отдавна ми се искаше да си направя тези гевречета. За моя радост станаха много вкусни и сладки - идеална закуска за семейството. Тези гевречета ми напомнят за детството - беше любимата ми тестена закуска която си купувах от лафката в училище сутрин. Тези гевречета ми напомнят и за една малка, дребна женичка с голяма шапка с периферия , която я предпазваше от
слънцето през лятото. Та тази женичка всеки ден обикаляше пазарите из Варна и продаваше гевречета. Беше много мила и винаги съм се възхищавала на тази жена която по цял ден обикаляше пътищата да продава гевреци и нито един път не съм я видяла да се замори или да се оплаче че тежи. Може и това да се е случвало, но аз е знам.
Надявам се да ви допаднат гевречетата.




Продукти: 500мл топла вода; 1 пакетче суха мая; 3 - 4 с.л. захар; 1ч.л. сол; 1с.л. олио брашно колкото поеме, сусам за поръсване (или каквото вие искате по желание).

Приготвяне: Смесвам маята в брашното, слагам солта, олиото и 2с.л. захар. Олиото смесвам с топлата вода и започвам да прибавям от сухата смес към мократа докато забъркам средно меко тесто. Омесвам добре и оставям да почине 30 - 40 мин на топло.
След това разделям тестото на топчета и оставям да си починат още 10 мин. За да оормя на гевреци първо разделям топчетата на две и ги разточвам на фитили който усуквам на плитка и завивам на геврек. всъщност всеки може да си реши как да си ги оформи гевреците. Оставям ги да си починат.
През това време слагам на котлона 1л. вода заедно с 1 - 2 с.л захар (ако искам да са сладки гевреците, за солени захарта се заменя със сол) и оставям да заври водата и да се разтвори захарта. След като заври водата пускам геврека вътре за около 30 сек до минута като го обръщам и от двете страни. Изваждам и поставям да се изцедят на кърпа (или каквото имате). Така един по един пускам всеки геврек.
Като се изцедят нареждам гевречетата в тава която е покрита с хартия за печене. Поръсвам със сусам (или нещо друго по желание) малко маргарин и слагам в педварително загряна фурна на 200 - 220 градуса. Пекат се до зачервяване.





Пожелавам Бон Апети на всички!

4 коментара:

  1. Изглеждат страхотно! Непременно ще ги пробвам!

    ОтговорИзтриване
  2. После кажи как са станали.

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, жилави ли стават? Ако да, то отдавна търся такава рецепта.

    ОтговорИзтриване
  4. Точно тези стават жилави.Но аз лично не ги предпочитам такива. После им хванах цаката и сега си ги правя както на мен ми харесват.

    ОтговорИзтриване