понеделник, 6 февруари 2012 г.

Арабски питки или дюнер питки

Отдавна ми се искаше да направя тези питки.Реших да импровизирам пък каквото ще да става и както винаги късмета на начинаещият не ми изневери и този път. Питките станаха много вкусни и заедно с бобът в гърнето който сготвих бяха много вкусна вечеря в тези студени вечери. За следващият път когато ги направя отново съм решила да си направя истински дюнер в домашни условия.



Продукти:1/2 кубче жива мая;400 мл топла вода; 1с.л. захар;1 и 1/2ч.л. сол; 5-6 с.л. олио: брашно колкото поеме.

Приготвяне:Разтваря се маята във водата заедно със захарта. Солта се смесва с пресятото брашно и се замесва тесто. Тестото трябва да е малко по-твърдо. Оставя се да втаса.
Разделя се на около 10 топчета. Всяко топче се разточва с брашно на колкото се може по тънки кори.
Така разточените кори се оставят да си починат около 10 минути.
В предварително загрян тиган с не залепващо покритие се слагат една по една питките да се изпекат без мазнина.



Моят съвет е:могат да се изпекат питките и на урна, а най-добре според мен ще е ако са на сач. Но тъй като аз нямам използвах тиганът си.
Тестото може да се замеси и в машина за хляб , но аз предпочитам да си меся на ръка - това вече е въпрос на личен избор.
Питките са вкусни докато са топли.

Приятен апетит.

4 коментара:

  1. Много добре изглеждат тези арабски питки! Не ми е хрумвало да си приготвя вкъщи, но идеята е много хубава! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не съм правила арабски питки.Твоите изглеждат примамливо.Ще пробвам някой ден/имам сач/.
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване