понеделник, 4 март 2013 г.

Хачапури

Хачапури или кхачапури,не знам как е точно названието на тези прекрасни питки. Много приличат на нашите гьозлемички който нашите баби са правили и правят за закуска. И може би затова ги наричат грузински гьозлемички или грузински хляб. 
Реших да направя нещо различно за закуска и тъй като отдавана си бях харесала тези питки ето ги вече а масата.Много вкусни и не отнемат  много време за правене.В някой рецепти дои съм срещала,че могат да се направят и с готово тесто купено от магазина,но аз предпочетох да си го замеся от предната вечер и на сутринта просто да ги оформя. 

 
 Продукти за тестото: 15г жива мая; 350мл топла вода; 1 яйце; 1с.л. сол; 1с.л. захар; 4 -5 с.л. олио; брашно колкото поеме.

За пълнежа: 100г краве сирене; 100г кашкавал; олио за намазване.



Приготвяне:Брашното се пресява и по средата се прави кладенче в което се натрошава маята,изсипва се захарта и се слага малко вода за да се активира маята. 
Прибавят се яйцето (което предварително е разбито),олиото,а солта се слага в брашното.Замесва се меко тесто,което се оставя да втаса.
 Тестото се разделя на средно големи топки (долу горе колкото малко по-големи от пуешки яйца).
 Топчето се заточва на кора с дебелина около 7 - 8мм.Намазва се с олио.По средата се слага топка от настъргания кашкавал и сирене.
 Разточва се друга топка,намазва се с олио и се покрива .Краищата се завиват,така че да се затвори питката.
 И се разточва.
 Хачапурите се намазват от двете страни с олио и се пекат в сух тиган с не залепващо покритие.
Приятен апетит!


Моите бележки: Всеки може по желание да смени пълнежа на хачапурите.Ако искате може да сложите крема сирене или топено, или каквото искате. Също така ако имате сач може да ги изпечете и на него.Това вече е въпрос на личен избор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар