сряда, 19 февруари 2014 г.

Портокалов сладкиш за един пораснал сладкиш

   В неделя моята малка, голяма дъщеричка имаше рожден ден - навърши цели 7 годинки. На този ден винаги си спомням вълнуващите моменти от нейното раждане, как за пръв път чух ревливият й глас, и колко развълнувана бях тогава. Как я прегърнах за пръв път и сърцето ми щеше да изхвръкне от вълнение. Всеки път чувствата все така силни, а любовта ми към нея се увеличава с всяки изминал момент. 
   Все още си мисля,че е малкото бебе което не ме оставяше да спя и винаги търсеше да се гушне в мен, и все още го прави, когато има нужда от мен. Все още не ми се иска да пораства толкова бързо, но за мое съжаление расте и на есен ще е вече в първи клас. А когато тръгне на училище времето лети много по-бързо и ето идва и абитуриентският й бал.



Мило слънчице ,
пожелавам ти винаги да си толкова усмихната,
да си жива и здрава за да радваш всички около теб.
С усмивка да посрещаш лошите моменти в живота си, 
и с още по голяма усмивка да посрещаш хубавите.
Да намериш своят път в живота.
и никога да не отстъпваш когато знаеш че си права.
Знай,че ние товите родители ще сме винаги до теб - 
когато се спънеш ще те подпрем за да не паднеш,
а когато паднеш, ще ти помогнем да станеш.
ОБИЧАМ ТЕ МНОГО!


   По случай рожденият ден на малкото ми момиченце осваен многото дребни сладки, огромна торта и други сладкиши който купих, реших да  направя и аз нещо с което да я зарадвам. Затова направих един много вкусен сладкиш с портокал, който изчезна толкова бързо, колкото и беше направен.

   

Продукти за блата:
4 яйца;
1ч.ч. захар;
125г краве масло;
1/2ч.ч. кисело мляко;
2 ч.ч. брашно;
1 пакетче бакпулвер;
1/2 каф.лъж. хлебна сода;
кората на един портокал;
100 г смлени или счукани орехи (по желание).

За заливка: 100 мл прясно мляко.

За крема:
1яйце;
1ч.ч. студена вода;
1/2 ч.ч. захар;
сокът на 1 портокал + кората;
1 с.л. брашно.



Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта. Прибавя се разтопеното масло и се продължава да се бие с миксер. После се прибавя, киселото мляко и портокаловите кори. Всичко се разбива докато се получи хомогена смес. 
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и содата. Брашното се прибавя по малко към течната смес като се разбърква на ръка с шпатула. Прибавят се и орехите по желание.
Формата за сладкиша се намазва с олио и поръсва с брашно. Изсипва се сместа и се слага в гореща фурна на 170 градуса. Пече се за около 1 час като се проверява дали е изпечен с клечка, като по клечката не трябва да има не изпечено тесто.

За крема всички съставки се смесват и се разбъркват добре. Слагат се на котлона и постоянно се бъркат на много слаб огън докато кремът се сгъсти.

Горещият сладкиш се полива по малко със студено прясно мляко. Дозата на млякото може да се увеличи или да му се сложи и малко захар, но тогава трябва да се загрее за да се разтопи захарта. може да изчакате да изстине сладкиша и тогава да го залеете с горещото мляко.

Върху изстиналият и напоен сладкиш се излива крема и се разнася равномерно. 
Украсява се пожелание с каквито плодове искате. Аз лично използвах портокал, но може да се сложи и настърган шоколад.



Да ви е сладко!

 

4 коментара:

  1. Да ви е жива и здрава, страхотен сладкиш за такъв хубав празник, поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, много умиляващо и затрогващо -Честит празник!
    Чудесен сладкиш...
    Сърдечни пожелания за здраве, късмет и успехи, много щастие и сбъднати мечти за всички вас!

    ОтговорИзтриване