неделя, 23 януари 2011 г.

КАШКАВАЛКИ

В една от закусвалните в нашият град правят много вкусни кашкавалки и аз реших да опитам да направя в къщи по моя рецептичка, само с предположения какво се слага в кашкавалката. Станаха много вкусни и приятни на аромат, е не станаха точно като тези в закусвалнята, но все пак си ги хапнахме сладко, сладко.А ето и рецептата:



Продукти:
500мл хладка вода, 1 кубче жива мая, 3 яйца, 200 - 300 г кашкавал, 200 - 300г сирене, 1ч.л. захар, 1с.л. оцет, 2 - 3 ч. л. сол, олио, брашно колкото поеме, масло .

Приготвяне:
Маята се ратваря във водата със захарта. Оставя се да се активира, докато се появят по повърхноста на водата пияна. Прибавя се солта, оцета, 3с.л.олио, едно цяло яйце и един белтък (жълтъка се оставя за намазване).Започва да се прибавя по малко и брашното като се замесва тесто. Тестото трябва да не става много твърдо, нито да е прекалено меко, средна хубост. След като се замеси тестото, се разделя на колкото си искате топчета,т.е. на колкото искате питки искате да направите. Намазват се целите топки с олио и се оставят да починат 10мин. През това време се насъргва кашкавала. Смесват се останалото цяло яйце, половината кашкавал и натрошеното сирене.
След като са си почиали топките започваме по трудоемката част. Вземаме топче и се разточва на не много тънка кора.Намазва се с олио и се поръсва със сместа. Навива се на руло, а след това се завива като охлюв. Поставя се в предварително намазена тава. Така се нареждат всички кашкавалки, докато се напълни тавата. Оставят се още 10 минути да си починат и леко да се понадуят. През това време се загрява фурната на около 200 градуса.


Ако ви е останала от сместа с яйцето може в дупчиците в питките да сложите малко. Намазват отгоре с жълтъка смесен с малко олио и поставяме по едно парче масло. Печем в загрята фурна.
След като се изпекат, до зачервяване, се поръсват с останалият кашкавал, и се връща във фурната колкото да омекне кашкавала. Изваждаме, и покриваме с мокра кърпа.


Моята дъщеричка много харесва домашно приготвени питки и много ми помогна за тези.Самата тя си направи едничка, която сама си изяде. Пожелавам Бон Апети на всички!


4 коментара:

  1. Веси, много готини кашкавалки!! Така пухкави и апетитни!! Прекрасни :)

    Бих искала да те поканя да си вземеш една блог награда: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/i-blog-awards-sharing-part-i-pomegrante.html

    Весела седмица,
    Мина

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,кашкавалките наистина изглеждат мнооого вкусно,поздравления за тях,както и за блога!Успех!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти много за милите думи, Елексир!

    ОтговорИзтриване