сряда, 16 март 2011 г.

Гъбена супа



Супа за свекърви... :D

Винаги съм се чудила защо на някого му казват "Прост като гъбена чорба". Е сега вече наистина мога да кажа,че това е една много лесна и приятна рецепта, която много насища. Обожавам горските гъби, когато свекърът ми събере една чанта и супата ставам много ароматна и вкусна. Но за съжаление гъбите са нож с две остриета и затова предпочитам да готвя с култивирани печурки. Е вкусът не е същият като на горските, но и те стават като няма други.



Продукти: 400г култивирани печурки (или каквито гъби искате); 2 с.л. ориз; 1 глава лук; 1/2 с.л. брашно;1 малък морков; олио, сол на вкус, чубрица.

Приготвяне: Измивам гъбите и ги нарязвам на филийки. Слагам ги на котлона със съвсем малко вода да се задушат на слаб огън до изпаряване на водата. След това слагам олио и прибавям и ситно нарязан лук. След като омекне и лука наливам около 1л.вода и посолявам на вкус. Оставям да заври супата и тогава прибавям и почистения и измит ориз. Варя до сваряване на ориза.
След това правя "лека застройка". Настъргвам един малък морков на ситно и го запържвам в предварително загряно олио, няколко минути. След това прибавям и брашното и бъркам постоянно докато брашното се запържи. Малко по малко сипвам и от бульона на супата и бъркам постоянно. След като се разтвори брашното изсипвам всичко в супата и разбърквам. Връщам на огъня още 5 минути да поври и изключвам.
Накрая след като изстине леко супата слагам чубрица или пресен магданоз.

Приятен апетит на всички.


1 коментар:

  1. Просто, ама много вкусно :))
    Отдавна не съм правила гъбена супа, благодаря за подсещането :)

    ОтговорИзтриване