вторник, 6 декември 2011 г.

ЛЕЩА

Сега са Коледните пости и в нашия дом на почит сега са постните ястия. (Но тъй като моят мъж не пости понякога сготвям и нещо месно та да ми е мирна главата .) Това е рецепта за най-обикновена леща, но с една малка разлика - пикантното допълнение което правя към нея, и с което лещата става много по-вкусна и апетитна.Реших и нещо друго да променя, което скоро гледах в едно кулинарно предаване и ми допадна. Учудващо добре се получи манджичката и дори и не постещите си ометоха чинийките без да успеят да кажат каквото й да е.
За апетитната добавка рецептата я прочетох в списание "Меню" и започнах редовно да си я правя в къщи , като я прибавям на почти всички супи който правя.
Надявам се и на вас да ви допадне рецептата.


Продукти:леща (количеството си определяте вие, както и това дали да е едра или дребна.Аз предпочитам дребната,защото бързо се сварява и е по-вкусна); 1 средно голяма глава лук; 1 морков; 1 зелена или червена пиперка; 1 -2 с.л. брашно; 1/2ч.ч. доматен сок; няколко скилидки чесън; олио;сол на вкус; червен пипер.
За апетитката:4-5 скилидки чесън: няколко стръка пресен магданоз;4с.л. прясно изцеден лимонов сок; 4с.л.олио; 1-2 сухи люти чушки; щипка сол.


Приготвяне:Лещата се изчиства и измива.Заварява се малко до почти омекване.
В отделен съд се задушава лукът, който предварително е нарязан на ситно, до като стане прозрачен. Прибавя се нарязаните на ситно морков и пиперка.Запържват се леко колкото да омекнат.Прибавя се лещата и се запържва всичко като постоянно се бърка.
Накрая се слагат брашното,което леко се запържва, и червеният пипер и веднага след това се налива и водата.Посолява се на вкус и се оставя да къкри на слаб огън.Прибавят се и скилидките чесън.
Когато се свари лещата се прибавя и доматеният сок и се оставя на огъня още няколко минути.
Подправям с чубрица и лещата е готова.


Апетитката се прави като всички продукти се смесват в блендер и се пасират. Това колко чушки ще сложите зависи от вас колко люто обичате. Така,че както винаги съм казвала - може да променяте продуктите като на вас ви харесва.




Надявам се да ви хареса рецептата.

Приятен апетит на всички!

2 коментара:

  1. Me encanta ésta sopa luce deliciosa,acá hace mucha calor igual la tomo siempre,abrazos y saludos.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей !Виждам ,че скоро не си се появявала след тази вкусна лещичка.В къщи много я обичаме.
    Заповядай при мен да си вземеш наградите!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване