четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Свети Свети Харалампий - празник на пчеларите

10.02 е празника на Свети Харалампи покровител на пчеларите. На този ден жените на пчеларите месят питки или обредна пита украсена с просурник, мажат се с мед и се раздават за здраве и берекет на семейството. В някои села вечерта срещу празника жените ходят да се черкуват в чест на св. Харалампи. Там носят паничка мед, която оставят да пренощува под иконата на светеца. На другия ден си я вземат и с този мед намазват обредния хляб. Пазят меда през цялата година, като лек срещу болестиобриви, рани, шарка. В други райони на Чуминден булките се събират на обяд на кръстопът и нареждат обща трапеза. Всяка от тях носи приготвената за празника медена питка и варено жито. Храните раздават помежду си. Част от погачите, заедно с китка здравец, жените оставят на кръстопътя, за да прогонят всички болести.

Свети Харалампи е живял през втори век в град Магнезия (Тесалия) и е заемал епископска катедра. Бил е над сто години когато Септимий Север е започнал гоненията и унищожението на християните. Свети Харалампи без да се страхува за живота си проповядвал християнството. Така той бил заловен и изправен на съд. Малко преди да бъде наказан той предал своят дух на Бога и така загинал като мъченик на вярата през 198г.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Свети Харалампи се смята за покровител на болестите и най вече на чумата. В някои предания е представен катогоргорбашия или заптие на болестите, които държи заключени, оковани във вериги”.

Денят на Свети Харалампий трябва да се почита, особено от жените. Не се върши домакинска работапредене, плетене, шиене, тъкане, не се пере. Никой не трябва да работи - в противен случай Св. Харалампий ще се разсърди, ще пусне чумата, заедно с другите страшни болести и ще ги изпрати при хората. На този ден се говорят благи приказки, „сладки и меденизадобрата леля”, „послушната леля”, за да не разсърдят чумата, а да я подлъжат да си отиде.

Свети Харалампи се смята за покровител на пчеларите тъй като той е открил чудодейната сила на меда да лекува. На този ден всеки който има пчели и вади мед, носи мед в църквата и раздава за здраве и берекет на пчелите.

Тъй като моето семейство се занимава с пчели аз всяка година правя пита, намазвам я с мед и после я раздавам на близки, колеги. Носим всяка година мед който ни освещават в църквата и си го консумираме когато някой се разболее. Тази година няма да е изключени и в момента питата вече втасва.

Желая на всички Свети Харалампи да ви закриля, както и вашите семейства и близки. И дано болестите да ви заобикалят и не навестяват домовете ви.

2 коментара:

  1. Честит празник, Веси!
    Нека Свети Харалампи да закриля теб и семейството ти. И много хубаво си пожелала -
    дано болестите да ни заобикалят и да не навестяват домовете ни.
    Поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Диана за хубавото пожелание.

    Аз ти желая весел празник днес не зависимо кой празнуваш.

    Приятна вечер ти желая.

    ОтговорИзтриване