събота, 19 януари 2013 г.

Баклава с пълнеж и локум

 Турската кухня е много богата на ястия с десерт. И тъй като в нашият дом всичко направено със захар е на почит днес реших да направя тази вкусна наслада и да зарадвам всички.
  
 Продукти: 1пакет готови кори за баница; 4яйца; 1ч.ч. смлени орехи;1ч.ч. захар; 1ч.ч. брашно;1 бакпулвер; 1 кутия натурален локум;1пакет чисто масло; шан фъстък за поръсване.

Продукти за сиропа:1кг захар ;1л вода; 1с.л. сок от лимон.
Приготвяне: Яйцата се разбиват заедно с захарта докато побелеят.Брашното се пресява заедно с бакпулвера.Яйчната смес се смесва с брашното и орехите и се разбъркват внимателно на ръка.
   Локумът се нарязва на малки парченца колкото грахово зърно.Маслото се разтопява.
   Разстилат се корите.Правоъгълна тава се намазва с разтопеното масло и се слага една цяла кора да покрие дъното.Кората се намазва с масло и малко от сместа и се поръсва с локум.
  Следващата кора се намазва с масло, отгоре със сместа и поръсва с локум.Отгоре се слага друга кора която се намазва по същият начин.Двете кори се навиват не стегнато на руло и се слагат в тавата.Така се процедира докато свършат корите, като рулата се нареждат едно до друго в тавата.
   Накрая така наредените кори се намазват с масло и яйчната смес и ако са останали кори се натрошават отгоре.
   Пече се в предварително загряна фурна на 180 градуса докато покафенеят корите.
   За сиропа се смесват захарта,водата и лимоновият сок и се слагат да заврът,за да се разтвори захарта. Залива се студена баклава с горещ сироп и се оставя поне няколко часа за да попие сиропа.
   Поръсва се пожелание с шан фъстък.


























Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар