неделя, 13 януари 2013 г.

Усукана питка за обяд

   Реших тази събота да изненадам моят съпруг с питка за обяд, без да има някаква причина. Питката беше ометена за отрицателно време още преди да е изстинала.

 Продукти:  20г жива мая;300 мл топла вода; 100мл кисело мляко; 2 яйца (единият жълтък е за намазване); 4-5с.л. олио; 1с.л.захар; 1ч.л. сол; сирене на вкус; брашно колкото поеме; олио и масло за намазване.

Приготвяне:Маята се натрошава и се посипва със захарта.Залива се с топлата вода и се прибавя малко брашно да се получи гъста каша(като гъста боза).Посипва се с брашно и се оставя да се надигне поне двойно повече.
    След като втаса се прибавя киселото мляко,солта,олиото,1цяло яйце+1белтък и се замесва меко тесто.Оставя се да втаса докато утрой обема си.
   Готовото тесто се разделя на три топли.Всяка топка се разточва като правоъгълник, намазва се с олио и се поръсва със сирене.
    Корите се разрязват по средата, като в единият край не се отрязват.Всякак половинка се овива ,като после заедно двете части се увиват една в друга.














 Тестото се навива в кръг,намазва се с жълтък и олио и се оставя да отпочине, в тава покрита с хартия за печене, за около 30минути.
   Тавата се поставя в студена фурна,която се включва на 180градуса.
   След като е изпечена питката се намазва с чисто масло и се напръсква с вода, покрива се с кърпа и се оставя да отпочине.


Приятен апетит!

1 коментар: