понеделник, 7 януари 2013 г.

Моята сръбска погачица




 Продукти:1/2 кубче мая; 200 мл топла вода; 100 мл кисело мляко; 5 -6с.л. олио; 1с.л. захар;1ч.л. сол; 1кафена лъжица сода бикарбонат; 1 яйце (белтъка се слага в тестото, а жълтъка за намазване); около 70г сирене крема; сусам за поръсване; брашно колкото поеме.

 За намазване на топките:50мл олио и 50мл краве масло (или маргарин)

Приготвяне:Маята се натрошава и се смесва със захарта.Залива се с топлата вода и се прибавя малко брашно докато се получи гъста каша.Поръсва се обилно с брашно и се оставя да се надуе.Трябва да удвои обема си.
   Прибавят се после олиото, киселото мляко със содата, белтъка на яйцето и се замесва средно твърдо тесто. Оформят се малки топки (колкото голямо яйце) и се оставят да починат около 10 - 15 минути.

 
 
 Топките се потапят в мазната смес.Разстилат се като питки на ръка и по средата им се слага крема сиренето .Затварят се така,че сиренето да остане вътре и отново се разточват като питки.
   Подреждат се в тава като "керемиди на къща", като една топка се оставя  по средата . Намазва се с жълтък и олио, поръсва се със сусам и се оставя да втаса.

Пече се в предварително загряна фурна на 180 - 200 градуса. Като се извади от фурната се намазва с масло или маргарин и се покрива с кърпа.

   
Моите бележки: Оригиналната рецепта се използва прясно мляко, но аз нямах под ръка и затова я направих само с  кисело мляко.А за пълнежа може да използвате каквото си сирене пожелаете.

Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар