събота, 23 март 2013 г.

Домашен хляб без втасване

  



Много бърз и вкусен хляб без втасване.  Прекрасно допълнение към рецептата за Печено пиле с кисело мляко .    
 



   1/2 кубче мая се разтваря в 100 мл топла вода и се прибавя 1с.л. захар. Оставя се шупне маята. 
   Брашното се пресява и се прибавя постепено към маята като се бърка постоянно до получаване на гъста еднородна каша (малко по-гъста от боза). Сместа се поръсва плътно отгоре с брашно, покрива се  и се оставя да втаса поне да удвои обема си. 
   След като се надуе се прибавят 1яйце, 200мл кисело мляко,5с.л. олио. 1 и 1/2 ч.л. сол се смесва с пресятото брашно.Постепенно се прибавя брашното  и се замесва средно твърдо тесто.
   Тестото се разточва на фитил. Слага се в предварително намазана с олио тава или покрита с хартия за печене. Правят се няколко прореза отгоре и се слага в студена фурна. 
   Фурната се включва да загрее до 150градуса за 10 минути,а после се увеличават градусите а 180. Пече се до покафеневане на хляба.
  

Приятен апетит!


2 коментара:

  1. Хлябът наистина изглежда вкусен!Представям си как ухае!

    ОтговорИзтриване
  2. Vesi mamá lo preparaba aveces sin levadura y quedaba exquisito amasado siempre es un pan rápido que yo adoro por su aroma que queda en su cocina,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване