сряда, 27 март 2013 г.

ПИТКИ С КИСЕЛО МЛЯКО

Реших да направя нещо различно за днес и вместо обикновеният хляб или питка замесих едни вкусни питки който изчезнаха още преди да са изстинали. Стават бързо и отново не се налага да втасват,а това става във фурната докато тя загрява.

 Продукти: 1/2 кубче жива мая; 100мл топла вода; 1с.л. захар; 250мл кисело мляко; 1 яйце; 1 и 1/2ч.л. сол; 5 - 6с.л. олио; чисто масло; брашно колкото поеме; маково семе и сусам за поръсване ( по желание).


Приготвяне: Маята се разтваря в топлата вода и захарта. Прибавя се постепенно брашно докато се поучи гъста каша.Посипа се с брашно и се оставя да втаса да удвои обема си.


 Яйцето се разбива и се прибавя към втасалата закваска.Прибавя се киселото мляко,олиото,а солта се смесва с пресятото брашно. Брашното се прибавя по малко и така се замесва средно твърдо тесто.
 Тестото се разделя на топки с големина на пуешко яйце(малко по голямо). Питките се прерязват на кръст и се нареждат в намазнена тава или покрита с хартия за печене.Отгоре се слага по едно малко кубче чисто масло и се поръсват с маково семе и сусам.
   Тавата се слага в студена фурна която се включва да се загрява. Питките се пекат на 180 градуса до покефеняване.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар