сряда, 17 април 2013 г.

Хляб и пърленка с типово брашно

Последните няколко седмици в нашата къща се яде само тестени изделия приготвени с типово брашно.Затова сега ще ви предложа две вкусни изделия приготвени с такова брашно - хляб и пърленка. 

Продукти: 20г жива мая; 250г бяло брашно тип 500; 250г типово брашно (тип 1150); 1с.л. озахарен мед; 1 ч.л. сол; 100мл олио; 350мл топла вода..

Приготвяне: двата типа брашно се пресяват.По средата се прави кладенче и вътре се натрошава маята.Слага се медът и се залива с малко вода и се разбърква колкото да се разтвори. Солта се слага в страни на брашното.
След като маята шупне се замесва тестото като постепенно се прибавят вода и олио и редуват двете.
Накрая трябва да се завърши с олиото като тестото трябва да остане лепкаво малко.
Оставя се да втаса тестото - пее да удвои обема си.


 За пърленката:вече втасалото тесто се разстила в намазнена тава или покрита с хартия за печене. Работи се с ръце. След като се разстели се поръсва с червен пипер и ригън. 
Слага се с студена фурна която се загрява до 190 градуса .

 Пече се до зачервяване. След като се изпече се завива в кърпа и се оставя да почине.

 За хляба: тестото е същото, само оформянето е различно. Разточва се на фитил  на който се правят разрези и се слагат в подходяща форма. Може да го поръсите с каквито искате семки. Слага се отново в студена фурна която се загрява заедно с хляба.


 Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар