петък, 19 април 2013 г.

Баница с лопуш или Лопушник

    
   В най-зеленият сезон на годината, градината ни ни предлага много зелени продукти - лопуш, спанак, коприва, зелен лик и чесън и много други.
Свекърът ми ми набра лопуш от градината, и тъй като аз го консумирам само в вариян "Баница", реших да направя на моите деца който никога не бяха опитвали до сега. Лопушникът за мен си е типично селска, пролетна баница, която ми напомня за прекрасните пролетни ваканции на село, игрите с децата и вкусотиите на баба.








  Продукти:  

* 300 - 400г лопуш; 
* 400г готови кори за баница; 
* 4 средно големи яйца; 
* 1 - 2с.л. кисело мляко; 
* 200г сирене; 
* 125г чисто масло; 
* 1 - 2 стръка зелен, пресен лук;
* джоджен пожелание.

   Приготвяне: 


   Лопушът се измива добре и се слага поне половин час най-малко да престой във вода. Нарязва се на дребно и се слага да се запържи. След като изври водата се прибавя няколко лъжици масло за да се запържи за около 5 минути. Снема се от огъня и се оставя да изстине.
   Към изстиналия лопуш се прибавя разбитите яйца,киселото мляко и натрошеното сирене. Размесва се добре плънката.
   Корите се разстилат.Намазва се добре една кора,поръсва се с пълнежа.Отгоре се поставя другата кора която също се намазва и се поръсва с плънката. Двете кори се навиват на руло и се нареждат в тава. Тавата е предварително намазана с масло и дъното се покрива с една от корите и поръсена с плънка. Навитите кори се нареждат като черупка на охлюв и така докато свършат. 
   Накрая ако е останала плънка се изсипва върху вече подредена баница, и се залива с останалото разтопено масло.
   Пече се е предварително загряна фурна на 190 градуса или на вентилатор до готовност.
   Като се изпече се изважда от фурната,поръсва се с вода и се покрива с кърпа за да престои.








 Моите бележки:ако желаете може в плънката да сложите малко джоджен и количеството на сиренето е вече въпрос на вкус.






Приятен апетит!

1 коментар: