сряда, 12 юни 2013 г.

САЛАТА ОТ СУРОВИ ТИКВИЧКИ

    В сезона на салатите и тиквички най-после реших и аз да направя така известната салата от сурови тиквички на Labrex. 
    Бях скептично настроена защото никога не бях опитвала сурови тиквички, но резултатът беше много изненадващ за мен - една ного свежа и приятна пролетна салата за домашната ракийка вечер. Препоръчвам ви тази рецепта горещо като начин да разнообразите менюто си с нещо не стандартно.

   Количество на продуктите няма да пиша, това ще оставя на вашата преценка и вкус за да си я направите салата както на вас ви харесва. Нужни са ви:


пресни,сурови тиквички
сол
зехтин
равни количества лимонов сок и мед
черен пипер
скилидки чесън
ситно нарязан магданоз
ситно нарязан копър
морков за цвят


   Тиквичките и морковът се нарязват на тънко с помощта на белачка за картофи. Тиквичките се посипват със сол и се оставят за около половин часа да си пуснат водата. В отделен съд се смесват всички останали съставки - зехтин, лимонов сок, мед, смлян черен пипер, намачканите скилидки чесън, магданоза и копъра. 
   Тиквичките се изцеждат и към тях се прибавят настърганите моркови и маринатата. Всичко се обърква добре и се слага в хладилник поне за два часа да предстои. 
  

    Моите бележки: в оригиналната рецепта вместо лимонов сок се използва винен оцет.  И с двете става много вкусна рецептата затова нека всеки си прецени кой предпочита да използва.


Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Веси, приготвяла съм я и също като теб бях приятно изненадана. Нетрадиционна е, малко ми идва тежичка (може би от дресинга), но е вкусна.
    Поздрави, чудесно изглежда твоята!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери аз затова я направих с лимонов сок защото виненият ми идва малко тежичък.

    Благодаря за комплимента.

    ОтговорИзтриване