вторник, 4 юни 2013 г.

Хляяяяяб! Топъл домашен хляб!

   Преди години ходих в Македония и там чух една много интересна поговорка за тези който ядат много хляб , казват им: "Ядеш хляб като българин."   и се замислих дали наистина българинът яде толкова много хляб?  Наистина хлябът е не измена част от нашето хранене и сякаш без залъчето хляб мандичката не е толкова вкусна и насищаща.
   В нашият дом се предпочита домашно приготвеният хляб затова реших да покажа какъв хляб имаме на нашата маса. Това са хлябове замесени от едно и също тесто,но оформено по различни начини и с различни подправки. Няма да пиша тона рецепта защото смятам че във всеки дом домакините имат своят начин за замесване е тестото. 
   За хлябът основните съставки са: жива мая, сол,захар, топла вода и брашно. Количество на продуктите, замесването и втасването на тестото са въпрос на предпочитания и навици, и затова оставям на вас да изберете.
    След като се замеси тестото и втаса вече идва оформянето на самият хляб. 

 1.Хляб с подправки.
Първият вариант който ви предлагам е оплетен хляб намазан с олио и поръсен с червен пипер и чубрица. Типично български подправки и много подходящ хляб за специални гости.

2. Хляб - плитка.
Една малко по-различна форма за хляб от обикновената.




3.Хляб-питка. 
  Оформянето му е като на питка като в този случаи от тестото са оформяни фитили който после са навивани на охлюв и така се нареждат в тавата. Намазва се хляба с чисто масло и се изпича. Хлябът е подходящ за специални случаи и празници.



4.Хляб-охлюв .
Тестото се разстила, намазва се с олио, поръсва се с червен пипер и чубрица и се навива на руло. След това самото руло се навива като охлюв. Отгоре се надупчва с нож като се стига до дъното (това се прави за да не се напука хлябът по време на печене от парата). Отгоре се поръсва с листенца босилек.



5.Хляб тип Фокача.
Тестото се разстила в тава, поръсва се с предварително обезкостени маслини нарязани на колелца, червен пипер и риган.Залива се със зехтин и се пече. 



6.Обикновен хляб
Просто се оформя на голям фитил правят се  няколко прореза отгоре и се пече.
  



7.Кръгъл хляб
Просто оформяте тесто на топка и слагате да се пече.  


Хлябовете се пекат в предварително загряла фурна до покафеняване. След изпичане се покриват с леко влажна кърпа и се оставят "да си обиколят нивата". Само фокачата веднага след изпичане се залива с малко зехтин.

 Както и да оформите хляба каквито и подправки да сложите важното на вас да ви харесва и на външен вид и на вкус.

Приятен апетит!






















1 коментар:

  1. Веси, чудесни са предложенията ти - всички ми харесват. А това за хляба и българина не го знаех, вероятно не всички народи хапват хляб като нас.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване