понеделник, 26 август 2013 г.

Картофени кюфтета

    Картофените кюфтета са на голяма почит на нашата маса. Те винаги са вкусни по време на всеки сезон и винаги са се харесвали на гостите който са идвали в нашият дом. Обичам да ги правя,макар и малко повече време да ми отнемат, но понякога включвам на помощ и моята 6-годишна дъщеричка която много се забавлява да си играе с кюфтетата.
    Кюфтетата винаги поднасям с един чеснов сос който обичам да правя сама. А ако има и домашно приготвена лютеница и домашно приготвен, топъл, мек и ароматен хляб всичко става просто вкусно.
   Ами да запретвам ръкави и да почвам.

   Продукти за кюфтетата:400 - 500г картофи; 1 -2 средно големи моркова; 200г краве сирене; 1 глава кромид лук; чубрица,черен пипер и сол на вкус; 1/2 връзка магданоз.  2бр яйца и брашно за панировка; олио за пържене.


     Продукти за чесновият сос: 4 -5 големи скилидки чесън; 100г майонеза;100г кисело мляко; копър и сол на вкус.
 
 Приготвяне:картофите се измиват добре и се сваряват заедно с кората. Морковите се почистват и измиват и също се сваряват.
Леко изстиналите картофи (колкото да не парят) се обелват и се намачкват с вилица. Сварените моркови  и лукът се настъргват на ренде, магданоза се нарязва на ситно, а сиренето се натрошава.
Всички продукти се смесва,прибавят се солта, черния пипер и чубрицата на вкус. Може да се сложи и едно от яйцата но това е пожелание. 




 Всичко се омесва добре. Оформят се кюфтетата, големината всеки си преценява по свои вкус. Оставят се в хладилника да изстинат добре.
През това време се разбиват яйцата с 1-2с.л. вода, и се приготвя брашното.
В дълбок тиган се сгорещява олио.
изстиналите вече кюфтета първо се овалват в брашно,после в яйца и се слагат в горещото олио.
Пържат се до златист цвят и от двете страни.


   Приготвяне на соса: скилидките чесън се счукват много добре в хаванче заедно със солта. Смесват се майонезата,киселото мляко и счуканият чесън и добре се объркват за да стане хомогенна смес.Ако е нужно се посолява, и накрая се прибавя ситно нарязаният копър.


   Кюфтетата се поднасят топли заедно със студен чеснов сос.






Моите бележки: това е рецепта която може да разнообразите така както на вас ви харесва. Може да прибавите някакъв друг зеленчук, като например тиквички, или пък някакъв колбас - салам, варена наденица, шунка или нещо друго. Може да прибавите и малко сухо чили просто за лека лютивина, това вече е по преценка на готвача.
Към чесновият сос може да сложите и малко горчица и черен пипер, но аз лично не го предпочитам.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар