Продукти: 450г брашно; 1/2 жива мая за хляб; 250мл прясно мляко; 1 яйце; 1ч.л. захар; ч.л. сол; 1 -2 с.л. олио; количеството на сиренето е пожелание; чисто масло за намазване.
Приготвяне: Маята се разтваря в топлото, прясно мляко заедно със захарта. Брашното се пресява и по средата се прави кладенче. В него се слага яйцето, олиото, а в страни на брашното солта. След като шупне маята се прибавя към брашното и се замесва средно меко тесто.
Оставя се да втаса, да удвои обема си.
След като втаса тестото се разточва на кора около 5мм . Намазва се с масло и се поръсва с натрошено сирене.
Кората се прегъва на две, и се затваря. Краищата се притискат добре за да залепнат добре. Отгоре се намазва с масло.
Тестото се нарязва на ленти.
Тава се покрива с хартия за печене или се намазва с масло. по следният начин се нареждат сиренките: лента от тестото се слага изправена и се разтваря, като се стреми краищата й да са затворени. И така се нареждат всички сиренки като между тях се оставя място.
Оставят се да починат един час.
Слагат се в гореща фурна на 180 градуса. Пекат се до леко златист цвят.
Да ви е вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар