сряда, 4 септември 2013 г.

Постни милинки

   Това са милинки който нито отнемат много време, нито много работа. Особено ако имате машина за хляб, тя може да свърши половината от работата ви.Рецептата я знам от моята етърва която често прави такива милинки.
    Обичам да правя тези милинки в дните когато са постите или ми е останало тесто от нещо което преди това съм правила. Тестото може да остане в хладилник няколко дни и когато ви се приска тогава да си ги направите.


     Продукти за тестото:450г пресято брашно; 15г жива мая; 250мл леко топла вода; 1ч.л. сол (с връх); 1ч.л. захар; 2-3 с.л. олио.
     
    Маргарин и олио в равни количества (около 50мл и от двете); около 100г галета и 1 -2 щипки сол.
   Приготвяне: Маята се разтваря във водата заедно със захарта и се оставя да шупне. Брашното се пресява и по средата се прави кладенче в което се слага олиото, а солта се изсипва в страни в брашното. Постепенно се прибавя маята и се замесва меко тесто. Ако е нужно се прибавя допълнително вода или брашно. Оставя се тесто да втаса докато удвои обема си.
   Отделно се смесват маргарина и олиото.
   Тавата в която ще се пекат милинките се покрива с хартия за печене или се намазва с олио. Ръцете се намазняват от сместа с маргарина и олиото, и се откъсват малки парчета от тестото, който се оформят на малки топчета колкото малко яйце и се нареждат в тавата, като между тях се оставя място колкото за една милинка (това се прави с цел за да не се развали формата на топчетата). Ръцете винаги трябва да бъдат намазнени и така се оформят топките.
   Оставят се да починат за около 30 минути.
   Към останалата мазнина от олио и маргарин се прибавя 1 - 2 щипки сол и галетата и хубаво се омесва докато се получи еднородна смес. С тази смес се намазват, след половин часов престой милинки, като трябва да са намазани всички топчета.
   Тавата се слага в студена фурна и се включва на 200градуса да се изпекат. Пекат се до покафеняване . изваждат се от фурната и се покриват с кърпа.
Консумират се топли и със сладък домашен компот по избор.

   Моите бележки: ако мазнината за топчета не стигне винаги може да се добави допълнително. Това важи и за галетата. Сместа трябва да не е много гъста, и не много рядка.
   Ако правите тестото в машина за хляб продуктите се слагат по съответният ред: маята се разтваря във водата заедно със захарта. Слага се пресятото предварително брашно, после солта и олиото и това е всичко. Ако е нужно може да се прибави вода или брашно.


Добър апетит!
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар