четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Кюфтета с мед, сирене и булгур

   Вдъхновението ми за тази рецепта дойде от австралийския кулинар  Donna Hay . Гладах нейното предаване "Бързо, свежо и лесно" и тя предложи едни много лесни и интересни кюфтета по гръцки направени от агнешка кайма, мед, арабски кус-кус и сирене. За мен това е много не обичайна комбинация, може би защото в нашата кухня нямаме такава комбинация на продукти, но все пак реших да направя нещо, акто заменя някой от основните съставки. И ето... замених агнешката кайма с телешка, а арабският кус-кус с булгур. Резултата беше много вкусни, сладко кисели кюфтета който вървяха идеално със зрелият боб в гърне, който приготвих.




Продукти:
500г телешка кайма (може и смес от телешка и свинска)
1 каф. чашка булгур;
3 каф. чашки вряла вода;
1с.л. течен мед;
1с.л. лимонов сок;
около 100г сирене Фета (или каквото друго сирене имате под ръка);
1 яйце;
сол, черен и червен пипер, сушен розмарин и чубрица количествата са на вкус;
олио за пържене.




Приготвяне:
   Булгурът се залива с врялата вода. Посолява се с щипка сол и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се така докато водата се попие от булгура.
   Каймата се омесва с подправките, готовият вече булгур, яйцето, натрошеното сирене, меда, и се оставя поне 1 час в хладилника за да се маринова (или о вкуси) и да поеме от аромата на подправките.
   Оформят се малки топки, с големина на яйце и се запържват на горещен тиган с не залепващо покритие, и съвсем малко мазнина. Пържат се за около 2 - 3 минути от всяка страна, колкото да се запечата само. 
   Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене, и се слагат в сгорещена фурна на 200 градуса за около 15 минути за да се до изпекат.



Добър апетит!


Моите бележки: За да ви се хлъзва по лесно меда по лъжицата, предварително я намажете с олио или зехтин. Така по-точно ще отмерите нужното количество.
    

Няма коментари:

Публикуване на коментар