събота, 15 февруари 2014 г.

Пирожки с кайма

   Рецептата за тестото я видях от предаването на Иван Звездев, но с пълнежа реших да импровизирам. На мен лично много ми допадна контраста между сладкото тесто и солената плънка. Разбира се може да се експериментира с пълнежа, и който не яде месо да я направи например със сирене, кашкавал или каквото решите.





Продукти за тестото:
около 500 бяло брашно (аз използвам тип 350);
300 мл топло мляко ( 1с.л. за смесване с жълтъка и намазване);
2 яйца (едно цяло+ един белтък, а жълтъка за намазване);
3с.л. захар;
1ч.л. сол;
1/2 кубче жива мая;
3с.л. олио;
и олио за намазване.

Продукти за плънката:
300 г кайма или смляно месо ( аз използвах смес равни количества телешка/свинска);
2 с.л. доматен сок;
1 глава лук;
олио за пържене;
сол, сух розмарин, чубрица, червен пипер на вкус;
настърган кашкавал по желание.


Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с щипка захар.
Брашното се пресява, прави се кладенче в него и се слагат разбитите предварително яйце и белтък, олиото, захарта, солта и по малко се прибавя маята и млякото като се меси в същото време. Тестото трябва да стане меко.
Оставя се да втаса или да удвои обема си.
През това време се прави плънката. Лукът се нарязва на ситно. В сгорещено олио се слага каймата и се запържва леко, само да си промени цвета. Прибавя се лукът и се оставя да се задуши. После се прибавя доматеният сок и подправките. Разбърква се всичко и се оставя на много слаб огън да покъкри.

Готовото тесто се разделя на 6 топки. (Аз го правя защото ми е по лесно да го разточа). Всяка топка се разточва с дебелина около 5мм и се нарязва с ринг (ако нямате може и чаша да използвате).








 В средата на всяко парченце се слага от изстиналата плънка ( и ако искате от кашкавала).
















Пирожките се затварят, като се слепят двата края и се притиснат много силно. Получава се като затворена мида.












 Така готовите пирожки се нареждат в тава намазана с олио или покрита с хартия за печена.
  Останалият жълтък + 1с.л. прясно мляко + 1с.л. олио се разбъркват и с тях се намазват пирожките.  
  Оставят се да втасат половин час и се слагат в предварително загряна фурна на 180 градуса. Пекат се докато придобият златист цвят.





















 
 Да ви е сладко!

Моите бележки:  ако искате може да ги поръсите с някакво семе преди да се изпекат - сусам, мак или друго. Или след изпичане да ги намажете с масло за повече аромат.

6 коментара:

  1. Веси,по скоро бих казала че това са рогчета,защото пирожките се пържат.

    ОтговорИзтриване
  2. Точно това са така наречените руски пирожки.....Поздравления,Веси!Прекрасна рецепта:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Да това са вид руски пирожки. Ние в България сме свикнали да правим пирожките пържени и затова и за мен беше много интересна тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Допада ми вашето предложение за пирожки и мисля да ги направя за домашните гладницине. Исках само да ви попитам,количеството захар в тестото (3с.л) не е ли много и няма ли опасност да сладнеят ? Поздрави

    ОтговорИзтриване