петък, 21 февруари 2014 г.

Кифлички - друг вид

   Тъй като след два месеца идва Велик ден и ми се искаше да опитам нещо тестено с козуначено тесто, но не ми се месеше козунак, затова реших да си направя кифлички. Много сполучливи и супер бързи, защото тестото го замесих в машината си за хляб. 
   С хрупкава, сладка и златиста коричка от вън, и меки и солена вътрепшност, тези кифлички много добре контрастират сладкото и соленото. Идеални са както за следобедни гости, така и за неделна закуска с цялото семейство, или на пикник в гората или планината.





Продукти за тестото:
270 мл леко, топло, прясно мляко;
20 г жива мая (или 1 пакетче суха мая);
4 с.л. захар;
500 г бяло брашно ( и ако се наложи още за омесване);
2 яйца (1 цяло + 1 жълтък, и белтъка за намазване);
3 - 4 с.л. разтопено, краве масло;
щипка сол.

Продукти за намазване:
1 белтък + 1 с.л. прясно мляко + 1с.л. олио;
захар за поръсване.

Продукти за пълнежа: сирене и масло.



Приготвяне:

Ако замесвате в машина за хляб: млякото се затопля със захарта. Излива се в контейнера и се слага маята за да се активира. Прибавят се последователно пресятото брашно, яйцата, маслото, щипката сол и се пуска машината да си работи.

Ако замесвате на ръка: брашното се пресява и в средата се прави кладенче.             Маята смесва с прясното мляко и с 1 с.л. захар. Към брашното се прибавят яйцата, солта, маслото и останалата захар. По малко се прибавя от маята и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса докато удвои обема си.

   След като тестото е готово, се разделя на 4 равно части. Всяка част се разточва на кора с дебелина около 5мм, намазва се с масло, разрязва се на 8 триъгълника. В основата на всеки триъгълник се слага малка купчинка от натрошеното сирене. Навива се на ролце и се слага в тава намазана с масло (или олио) или покрита с хартия за печене. Намазват се с разбитият белтък с прясно мляко и олио.  поръсват се обилно с кристална захар. 
   Оставят се да си починат поне половин час.
   Пекат се в сгорещена фурна на 180 градуса или с вентилатор. Пекат се докато станат златисти и примамливи на цвят, а домът ви се пълни с прекрасен аромат на прясно изпечени кифлички.



Да ви е сладко!


Моите бележки: аз лично когато стигна до печеното и ги наредя в тавата, ги слагам направо в студената фурна и тогава я пускам да се загрява.


 

 
 

1 коментар: