Продукти за тестото:
270 мл топло прясно мляко;
2 бр яйца ( едно цяло + 1 белтък, жълтъка е за намазване);
20 г жива мая;
3 с.л. краве масло (но може и олио);
1с.л. захар;
1ч.л. сол;
брашно колкото поеме (около 500 г).
За намазване:
1 жълтък + 1с.л. прясно мляко + 1с.л. разтопено масло
маково, сусамено и ли каквото имате семе за поръсване.
Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото, прясно мляко заедно със захарта.
Брашното се пресява и по средата се прави кладенче. В него се слагат леко разбитите яйца, разтопеното масло, а солта се слага в страни в брашното. Маята се прибавя по малко и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на малки топки (големи колкото топка за тенис), и се оформя като такива. Нареждат се в тава намазана с олио или покрита с хартия за печене, като между топките трябва да има около 3 см разстояние. Всяка топка се намазва с разбитият жълтък с прясно мляко и олио. Оставят се да си починат за 20 минути.
Тавата се слага в студена фурна с която се загряват до 200 градуса.
Пекат се докато получат златиста коричка. Веднага щом се извадят от фурната се покриват с влажна кърпа и се оставят да си обиколят нивата.
Добър апетит!
Чудесни са новите ти идеи, Веси,
ОтговорИзтриванемного ми харесаха кифличките, а сега и тези питки...,
(не знам дали ще мога да изчакам да "обиколят нивата"...)
И Честита Баба Марта!
Благодаря Диди!
ОтговорИзтриванеЧестита баба Марта и на теб!
Веси,мислех,че вече си се отказала да водиш блога,а то не са ми се обновявали публикациите ти в блог-рола.Страхотни рецепти предлагаш отново,а хлебчетата тук са просто фантазия!
ОтговорИзтриванеС пожелание за успешни и позитивни пролетни дни!
Благодаря Роси!
Изтриване