сряда, 5 март 2014 г.

Пирог "Слънчоглед"

   В Неделя беше Сирни заговезни и по традиция на масата трябва да присъстват ястия с яйца и млечни продукти като баница, питка със сирене, ориз с мляко, варени яйца. Аз реших вместо да правя баница и питка да направя две в едно - Пирог с три вида сирена (обикновено, краве сирене Светлен, обикновен кашкавал и пушен кашкавал. 
   Идеята за пирога я откраднах от ето тук - "Слънчогледа на Лабрекс" . Но разбира се пак съм променила рецептата по мой вкус и мой начин.





Продукти за тестото:

250 мл прясно мляко;
2 бр. яйца;
3 с.л. захар;
20 гр. жива мая (или 1 пакетче 7 г суха мая);
щипка сол;
олио;
брашно колкото поеме.

Продукти за плънката: 

краве сирене;
краве кашкавал;
пушен кашкавал;
Количеството на плънката е пожелание. 

Микс от различни семена за поръсване.

Приготвяне:

Маята се разтваря в прясното мляко, заедно със захарта. Брашното се пресява и се прави кладенче в него. Слагат се леко разбитите цяло яйце+белтъка от другото, солта, 2-3с.л. олио и по-малко се прибавя вече втасалата мая. Замесва се малко по-твърдо тесто отколкото за питка. 
Замесеното тесто се разделя на две топки и се оставя да втаса. 
През това време се подготвя плънката. Сиренето се натрошава, а кашкавалите се настъргват на едро ренде.

   
Тестото трябва да удвои обема си.
След като втаса едната топка се разточва на кора с дебелина 3 -4 см. Слага се в тава която е предварително намазана с олио и дъното е покрито с хартия за печене. 










Кората се намазва с олио. 
В средата се слага от натрошеното сирене, в периферията се наръсва обилно с двата вида кашкавал. Отгоре се покрива с другата топка която е разточена също на кора, но с малко по голям диаметър. Когато се постави горната кора, краищата й се подпъхват под долната кора, така,че да се затвори целият пирог.




С чиния се отделя средата.  Периферията се нарязва на ленти. Всяка лента се притиска в два от трите й края, така,че да се затвори, и се извиват с отворената страна нагоре. Оформя се като лист на слънчоглед като леко се отваря и притиска. 








 
  Така се процедира докато всички лентички се оформят.
  Намазв2а се разбитият жълтък, смесен с малко прясно мляко и олио.
  Средата се поръсва с маково семе, или черен сусам, или с микс от семена. 
   Оставя се да си почине около 30 минути на топло и се пече в загряла фурна на 200 градуса до златисто.
   След изпичането на пирога, аз лично го намазвам с чисто масло и го покривам с мокра кърпа.



 


Добър апетит!


1 коментар:

  1. Идеален пирог,Веси!Толкова е пухкав и златист!Поздрави!

    ОтговорИзтриване