В събота беше кръщенето на моето малко момче. Този толкова хубав и свещен ритуал ни донесе много радост, както на нас възрастните, така и на децата. С толкова желание и любов приготвих всичко за празника на малкото ми детенце, и с нетърпение очаквах прекрасният ден. Решихме този път кръщенето да го направим в Къпиновският манастир "Свети Никола" . Красиво кътче където се срещат миналото и настоящето. Самият манастир изглежда толкова стар, и все още се усеща духът на изминалите години.Стопанисва го само една монахиня - сестра Елена, която беше много любезна да ни разясни нещата около кръщенето.
В близост до манастира има прекрасно място за отдих - къмпинг и голям басейн където да се освежиш в горещите дни. Детска площадка където малките дечица могат да си играят на воля, докато родителите им спокойно си пийват кафенцето на сладка приказка.
Тук може да се насладите и на красотата на природата. Красивите водопади бяха събрали ентусиасти който се опитваха да скачат от скалите. А гледката е толкова величествена и прекрасна, че чак ти се замайва главата и губиш представа.
С голямо удоволствие направих и двете питки за Кръщенето - за манастира и за вкъщи. Исках да са скромни и прости, затова и оформянето им е най-обикновено. Но за сметка на това станаха много вкусни, меки и пухкави.
Продукти: 1 кубче жива мая;
200мл топла вода;
200мл кисело мляко;
4 яйца (3 цели яйца+1белтък, жълтъка за намазване);
3ч.л захар;
1ч.л. сол;
4с.л. олио (за тестото);
брашно около 1кг;
допълнително олио за оформяне и втасване.
Приготвяне на тестото: Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта. Брашното се пресява и по средата се прави кладенче в което се слагат разбитите леко яйца, киселото мляко, олиото, а солата се изсипва в страни в брашното.
След като шупне маята се прибавя по малко към останалите продукти и се замесва средно меко тесто.
Оставя се да втаса в на мазнена тенджера докато удвои обема си.
Оформяне на питките: Разделих тестото на две равни части и направих две питки.
Първата питка: разделих още на три части тестото. Едната час я направих на топка. Другата я разделих на още 6 части и всяка разточих на фитил. Сплетох 6 фитила на мрежа и сложих върху топката. Така оформената топка поставих в средата на тавата.
Последната част разделих на две. Всяка част разточих на дълъг правоъгълник, намазах ри с олио и сложих един върху друг. Разделих ги по дължина, и усуках всеки един и после сплетох двата фитила. Получи се един голям фитил с който обвих топката.
Намазах с яйце и оставих да си втаса за около 30 минути.
Втора питка: Разделих тестото на три топки. Всяка топка разточих на правоъгълник, намазах го с олио и сложих трите пърчета едно върху друго. Отново разточих и нарязах на ивици на около 5см. Всяка ивица усуках на спирала и после завих на възел. Наредих ги в намазнена тава, намазах с жълтък и оставих да втаса за 30мин.
И двете питки са печени в предварително загряла фурна на 150 градуса, като след 10 минута увеличих на 180.
След изпичането намазах с чисто, краве масло, покрих с кърпа и оставих питките са си починат.
Пожелавам на малкото ми момче едно усмихнато и весело детство и един прекрасен живот. Нека Бог го закриля и му показва пътят към неговото щастие!
Весе, да ти е жив и здрав, прекрасни питки за повода си приготвила. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!