събота, 13 септември 2014 г.

Словенска погача



   В нашата кухня се носи аромат на леко запечен кашкавал с кимион. Това си е чиста наслада както за небцето, така и за обонянието ми. Отново бях вдъхновена от рецептите на Labrex и за пореден път и благодаря искрено.  За съжаление не я познавам лично, но искам да изкажа искрена благодарност към нея за прекрасните рецепти който предлага.

   Питката която предлагам този път е подходяща и за закуска и допълнение към основното ястие. Много вкусна и ароматна, а също така и бърза (за тестено изделие). Съдържа две от предпочитаните от мен съставки - кашкавал и кимион, и идеално се вмества  в нашето меню.


 

За тестото:
1/2 кубче жива мая (или 1 пакетче суха мая); 
1 ч. (около 250мл)  топла вода;
1 яйце;
1 с. л.захар;
1 ч.л. сол;
6 с.л. олио;
брашно – колкото поеме за средно меко тесто.



За отгоре:
около 200г  кашкавал (или колкото ви душа сака);
1 яйце;
кимион на зърна.

 


Приготвяне:

Маята се разтваря във водата заедно със захарта.

Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче в него се слага олиото, леко разбитото яйце, а солта се изсипва в страни върху брашното. Водата се прибавя по малко и се замесва леко средно меко тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. През това време кашкавала се нарязва на кубчета на около 1см .

   Втасалото тесто се разстила на кръгла питка с дебелина около 2 -3см. По добре е да се използват ръцете, отколкото точилка  за разточването на тестото. Нарязва се на квадрати, като ножът трябва да стигне до дъното на тавата, не се притеснявайте ако се разреже тестото напълно и отново се оставя да втаса.

   Във всеки квадрат се слага по едно квадратче кашкавал, намазва се питата с разбито яйце и по ъгълчетата на квадратите се поръсва със зрънцата кимион.

     Пече се в предварително загряла фурна на 180 градуса за около 30мин или до златист цвят на питата.

 Добър апетит!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар