събота, 11 октомври 2014 г.

Домашна пърлянка



   

   Винаги съм искала да си направя от онези пърленки който продават в самобитните ресторанти. За съжаление нямам домашна пещ, но и в домашната фурна стана много вкусна. Цялата рецепта е пълна импровизация от моя страна, която се оказа много сполучлива.








   Продукти:
1/2 кубче жива мая (или 7г суха);
300мл топло, прясно мляко;
50г чисто, краве масло;
1ч.л. сол;
1с.л. захар;
брашно колкото  поеме (около 500 - 600г);
сиренето и кашкавала са колкото ви душа сака;
червен пипер и чубрица (по желание) за поръсване.


   Приготвяне:
Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта. (Ако се използва суха, маята се слага направо в брашното). Разбърква се и се оставя да се активира.
   Брашното се пресява, по средата се прави кладенче и в него се слага разтопеното масло, солта и по малко се прибавя разтворената мая, като се бърка постоянно. Омесва се средно меко тесто.
   Оставя се да втаса докато удвои обема си
   След като втаса тестото, се премесва  още веднъж. Разточва се в кръг, поръсва се със сирене, червен пипер и чубрица и се нарязва на парчета с остър нож.
   Оставя се да втаса още около 30 минути и се слага в студена фурна, която се загрява до 180 градуса. Фурната и питката трябва да се загряват заедно.
      След като се изпече пърлянката, се поръсва обилно с настърган кашкавал и се връща във фурната само да се разтопи кашкавала.





Поднася се топличка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар