събота, 25 октомври 2014 г.

Габровска пита

   Случайно попаднах на тази рецепта и веднага реших да я изпробвам. Това е бърза и не претенциозна пита, която е като пица по български. Може да сложите всичко което имате в наличност и за всеки ще има по парченце което му е по вкуса. Хапнете си я като основно ястие, или като допълнение към основното, това ще си изберете вие.







Продукти:около 300г брашно;
                       10г жива мая;
                      50мл прясно мляко;
                      30г чисто, разтопено, краве масло;
                      1ч.л. захар;
                     20мл олио;
                     щипка сол.
домати, гъби, сирене, кашкавал, колбас, магданоз, маслини, черен пипер или каквото искате за поръсване.


Приготвяне: Маята се разтваря в топлото мляко, заедно със захарта.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се олиото, солта и по малко се прибавя от вече шупналата мая, като се замесва меко тесто.
Оставя се да втаса около 30 - 40 минути на топло.
Отново се омесва и се разстила на кръгла кора в на мазнена тава.
Разрязва се на 4 парчета, като всяко парче се поръсва с какъвто продукт искате.
Оставя се да почине още около 20 минути и се пече в загряна фурна на 180 градуса за около 40 мин.
След изпичане поръсете с пресен магданоз.


Моите бележки:  В оригиналната рецепта, вместо масло се използва свинска мас. Но тъй като в нашият дом този продукт не е на почит аз използвах масло. Всеки може сам да си прецени какво да сложи в питата.


Добър апептит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар