събота, 5 ноември 2016 г.

Питка с мед

    Отворих старите архиви и намерих първата питка  с мед, която правих за празника на пчеларите -  Св. Харалампи. Правила съм я в далечната 2013, и си спомням, че тогава всички бяха много впечатлени, защото направих нещо различно от това което бяха виждали. Не казвам, че съм открила топлата вода, но все пак за мен беше нещо ново, макар и малко не скопосано, но все пак бях горда със себе си.

 



Продукти:

* 400мл топло прясно мляко;
* 20г жива мая;
* 3 яйца;
* 1с.л. захар;
* 1ч.л. сол
* олио;
* брашно колкото поеме;
* мед.



Приготвяне:

 Маята и захарта се смесват с млякото. Прибавя се брашно, толкова че да се получи гъста каша (трябва да е като гъста боза). Поръсва се с брашно, покрива се с найлон и кърпа и се оставя да втаса.
   Двете цели яйца + един белтък се разбиват заедно с останалото мляко.
   Брашното се пресява с 1ч.л. сол.
  




 Към готовата втасала мая се прибавят яйчната смес, 5с.л. олио и по малко от брашното, докато се замеси меко тесто.





 

Тестото се разделя на 3 топки . покриват се с кърпа и се оставят да починат 10 минути.




 




   Всяка топка се разточва на кора.
 



 
 Нареждат се една върху друга, като всяка кора се намазва с олио, без тази която е най-отгоре.
   Средната кора се поръсва с канела.
  След като се наредят корите, по средата на питката се слага чаша, която да оформи център. С остър нож се правят разрези до дъно.
   Получените ленти се завъртат на спирала.

  След като се оформят всички спирали, питката се намазва с разбит жълтък с олио.

   Слага се в студена фурна, която се загрява на 180 градуса (без вентилатор).





   След като се изпече питката, се намазва с чисто масло, покрива се с кърпа и се оставя да си почине. 
   Накрая се намазва с разтопен мед и е готова за консумация.


 


       И как изглежда от вътре.
 



Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар