Продукти:
* 300мл топла вода;
* 1 кубче жива мая;
* 3 яйца;
* 200мл кисело мляко;
* 15г сол;
* 30г захар;
* олио;
* брашно колкото поеме (около 1кг и малко повече);
* сирене и половин връзка магданоз.
Приготвяне:
Захарта и маята се смесват във водата, и се оставя маята да шупне.
Брашното се пресява и по средата се прави кладенче, в който се слагат разбитите две цели яйца+1 белтък (жълтъка е за намазване), 2 - 3с.л. олио, и солата.
Готовата вече мая се прибавя по малко, на порции и се замесва бавно тестото.
Лично аз предпочитам отначало да си пресея малко брашно, колкото да се получи гъста каша, и по малко да прибавям брашното, за да имам по-дълго да меся, и така питката става по-мека, и конците са по-хубави.
Тестото трябва да е меко, и се оставя да втаса, като преди това се намазва хубаво с олио. Трябва да удвой обема си.
Готовото, втасало тесто се премесва отново с малко брашно.
Разделя се на три парчета, който се разточват на фитили. от всеки фитил се отрязва по едно малко парченце, който голямо яйце, и се оформя на топка.
Всяка топка се нарежда в кръгла тава покрита с хартия за печене, или намазана с олио.
Когато цялото дъно се покрие с топки, намазват се с разбития жълтък с олио, поръсва се със сирене и половината нарязан на ситно магданоз.
Отгоре се нарежда още един ред с топки.
Покрива се, оформената питка, с найлон и кърпа и се оставя да си почине още половин час.
Намазва се поръсва се с останалия магданоз, по желание може да се сложи и сусам, и тогава се намазва с жълтъка.
Тавата се слага в студена фурна, която се загрява на 180градуса.
Питката се пече до зачервяване.
След изпичането се покрива с кърпа и се оставя да изстине, върху решетка.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар