неделя, 16 октомври 2016 г.

ПИТКА С МАГДАНОЗ И СИРЕНЕ

   Днес е Световния ден на хляба (16.10), и разбира се няма как да не отбележим този повод. И тъй като традицията в нашето семейство е да се хапва питка на всеки празник, и този път не пропуснахме. А когато имаме и гости, трябваше да се постарая с нещо по интересно и различно , и реших да я направя малко по-шарена питката. В градината под нашата  тераса, съм си насяла една лехичка магданоз,  който ми се искаше  някак си да го включа в моите питки. И този път беше времето.



Продукти:

* 300мл топла вода;
* 1 кубче жива мая;
* 3 яйца;
* 200мл кисело мляко;
* 15г сол;
* 30г захар;
* олио;
* брашно колкото поеме (около 1кг и малко повече);
* сирене и половин връзка магданоз.



Приготвяне:

   Захарта и маята се смесват във водата, и се оставя маята да шупне.
   Брашното се пресява и по средата се прави кладенче, в който се слагат разбитите две цели яйца+1 белтък (жълтъка е за намазване), 2 - 3с.л. олио, и солата.
   Готовата вече мая се прибавя по малко, на порции и се замесва бавно тестото.
   Лично аз предпочитам отначало да си  пресея малко брашно, колкото да се получи гъста каша, и по малко да прибавям брашното, за да имам по-дълго да меся, и така питката става по-мека, и конците са по-хубави.
   Тестото трябва да е меко, и се оставя да втаса, като преди това се намазва хубаво с олио. Трябва да удвой обема си. 
   Готовото, втасало тесто се премесва отново с малко брашно.
   Разделя се на три парчета, който се разточват на фитили. от всеки фитил се отрязва по едно малко парченце, който голямо яйце, и се оформя на топка.
   Всяка топка се нарежда в кръгла тава покрита с хартия за печене, или намазана с олио.
   Когато цялото дъно се покрие с топки, намазват се с разбития жълтък с олио, поръсва се със сирене и половината нарязан на ситно магданоз.
   Отгоре се нарежда още един ред с топки.
   Покрива се, оформената питка, с найлон и кърпа и се оставя да си почине още половин час.
   Намазва се поръсва се с останалия магданоз, по желание може да се сложи и сусам, и тогава се намазва с жълтъка.
   Тавата се слага в студена фурна, която се загрява на 180градуса.
   Питката се пече до зачервяване.
   След изпичането се покрива с кърпа и се оставя да изстине, върху решетка.



   


Добър апетит!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар