събота, 17 януари 2015 г.

"Пиано" кейк

   Тази рецепта ми я показа една колежка, която беше правила този сладкиш и много й хареса. Оригиналната рецепта я видяхме от ето тук: Piano kek като малко я променихме както на нас ни харесва. Предлагам ви моят вариант и оригинала, вие решете кой да изберете.








Продукти за тестото: 3 яйца; 1ч.ч. захар; 1/2ч.ч. олио; 1/2ч.ч. прясно мляко; 1 и 1/2 брашно; 1пакетче бакпулвер; 2с.л. какао;1пакетче ванилия;  масло за намазване на тавата.
За крема: 3чаши прясно мляко; 2 каф. чаши захар; 1 и 1/2каф. чаши брашно; 250г сладкарска сметана.
За сиропа: 2ч.ч. прясно мляко; 2каф. чаши какао.

Приготвяне: Яйцата заедно със захарта се разбиват с миксер на пиана.
Миксерът се спира и се прибавят олиото, прясното мляко, ванилията.
Отново се включва миксера и се разбиват добре.
Брашното се смесва с бакпулвера и какаото и се пресяват заедно. Сухата смес се прибавя към мократа и се разбива на ръка с лъжица.
Тавата се намазва с масло (може да се поръси и с брашно), изсипва се сместа и се пече в предварително загряла фурна на 175 градуса за 20 - 25мин. Проверява се с клечка, ако я забодете и по нея не остава тесто, значи е готов кейка.
В тенджера се смесват млякото, захарта и брашното и се слагат на котлона. Бърка се постоянно на бавен огън докато се получи гладка смес. Сваля се от котлона.
Течната сметана се разбива докато стане гъста. След като изстине млечният крем се смесва със сметаната.
Сиропът се прави като прясното мляко се смеси с какаото и се загрява на котлона докато заври като се бърка постоянно.
Изстиналият кейк се сиропира с горещото мляко. Оставя се да изстине и  се намазва с кремът.
Поръсва се обилно с какао и се оставя да си почине поне едно денонощие.




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар