Продукти:
1пакет кори за баница (400г);
1/2 пакетче чисто, краве
масло.
Продукти за пълнежа: 4бр яйца;
1ч.ч
захар;
1ч.ч. брашно;
1ч.ч. смля ни орехи;
1/2
пакетче бакпулвер.
Приготвяне: Започваме със сиропа.
В тенджера се смесват 1л
вода, 1кг захар и сокът от 1 портокал. Слага се на котлона докато заври и се
разтопи захарта.( Аз лично оставям за около 5 минути да ври и свалям от огъня.)
Брашното се смесва с
бакпулвера и така се пресява през сито.
Яйцата се разбиват със
захарта, с миксер, до побеляване.
Брашното и смелените орехи
се прибавят към мократа смес и всичко се разбърква на ръка с шпатула.
Корите се разделят по равно
на две купчинки.
Маслото се разтопява.
Намазва се тавата с масло и
се покрива дъното с една кора, която намазва с масло. Така се нареждат една
върху друга корите, като всяка една се полива с масло или се намазва.
Като се наредят половината
кори (или едната купчинка ако сте ги разделили предварително) върху тях се
излива цялата яйчена плънка и се разстила равномерно.
Отгоре се нареждат останалите
кори, като всяка една кора се полива с чисто масло.
Баклавата се нарязва с остър
нож на каквато форма си пожелаете (ромбове, триъгълници, квадрати).
Пече се в предварително
загрята фурна на 180 градуса, до златист цвят на корите.
Топлата баклава се залива
вече с охладения сироп, покрива се с найлон и кърпа и се оставя поне едно
денонощие да си почине.
Да вие сладко!
Моите бележки: Количеството
на захарта в сиропа може да се промени. Това вече е въпрос на вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар