събота, 29 ноември 2014 г.

Баклава с пълнеж

   Както всяка една рецепта, и тази е свързана с мой много приятен спомен. За пръв път опитах тази баклава когато ходих на гости в едно село в Търговешка област. Бях очарована от сладкиша. Разбира се не се поколебах да поискам рецептата от домакинята, и тя с удоволствие ми я даде. От тогава това е един от любимите десерти на всички в къщи.








Продукти: 1пакет кори за баница (400г);
                    1/2 пакетче чисто, краве масло.

Продукти за пълнежа:  4бр яйца;
                                           1ч.ч захар;
                                           1ч.ч. брашно;
                                           1ч.ч. смля ни орехи;
                                          1/2 пакетче бакпулвер.


Приготвяне:  Започваме със сиропа.
В тенджера се смесват 1л вода, 1кг захар и сокът от 1 портокал. Слага се на котлона докато заври и се разтопи захарта.( Аз лично оставям за около 5 минути да ври и свалям от огъня.) 
Брашното се смесва с бакпулвера и така се пресява през сито.
Яйцата се разбиват със захарта, с миксер, до побеляване.
Брашното и смелените орехи се прибавят към мократа смес и всичко се разбърква на ръка с шпатула.
Корите се разделят по равно на две купчинки.
Маслото се разтопява.
Намазва се тавата с масло и се покрива дъното с една кора, която намазва с масло. Така се нареждат една върху друга корите, като всяка една се полива с масло или се намазва.
Като се наредят половината кори (или едната купчинка ако сте ги разделили предварително) върху тях се излива цялата яйчена плънка и се разстила равномерно.
Отгоре се нареждат останалите кори, като всяка една кора се полива с чисто масло.
Баклавата се нарязва с остър нож на каквато форма си пожелаете (ромбове, триъгълници, квадрати).
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, до златист цвят на корите.
Топлата баклава се залива вече с охладения сироп, покрива се с найлон и кърпа и се оставя поне едно денонощие да си почине.




Да вие сладко!

Моите бележки: Количеството на захарта в сиропа може да се промени. Това вече е въпрос на вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар